10 alimente neperisabile sănătoase pe care e bine să le în casă / Nutriționist: „O cămară bine aprovizionată îți asigură accesul la alimente nutritive, chiar și când cele proaspete nu sunt disponibile”

Ce alimente neperisabile ar trebui sa ai in camara Sursa foto: Pexels

Fie că îți pregătești mesele, economisești bani sau îți faci rezerve pentru iarnă, alimentele neperisabile sunt esențiale. Acestea, potrivit thehealthy.com, nu necesită refrigerare și pot rezista luni sau ani fără să se strice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Având în vedere creșterea prețurilor la alimente, găsirea unor produse neperisabile la reducere este o soluție economică excelentă pentru a-ți aproviziona cămara”, spune Beth Czerwony, nutritionist la Cleveland Clinic. De asemenea,  acestea te ajută să reduci numărul de drumuri la magazin, să cumperi în cantități mari și să-ți planifici mesele mai ușor.

Alimentele neperisabile sunt esențiale și în situații de urgență. „O cămară bine aprovizionată îți asigură accesul la alimente nutritive, chiar și când cele proaspete nu sunt disponibile”, adaugă nutriționista Devin Brittain, de la LCMC Health, New Orleans – lucru crucial în caz de dezastre naturale precum furtunile puternice, când penele de curent sau evacuările pot limita accesul la magazine.

Ce alimente neperisabile și sănătoase este ideal să ai în cămară

1. Leguminoase uscate (linte, fasole neagră, năut)

  • Bogate în proteine, fibre și fier
  • Versatile și ideale pentru diete pe bază de plante
  • Durată de viață: doi – trei ani (sau mai mult, dacă sunt vidate)
  • Depozitare: Recipiente etanșe, loc răcoros și uscat
  • Utilizare: Supe, tocănițe, salate, burgeri vegetali

2. Paste uscate

  • Sursă excelentă de carbohidrați complecși
  • Multe sunt îmbogățite cu vitamine din grupul B
  • Durată de viață: până la doi ani
  • Depozitare: În ambalaj original, loc întunecos și uscat
  • Utilizare: Salate de paste, caserole, mese rapide

3. Fulgi de ovăz

  • Conțin fibre solubile – bune pentru colesterol și glicemie
  • Digestie lentă, oferă energie susținută
  • Durată de viață: unul – doi ani
  • Depozitare: Recipiente sigilate, ferite de căldură/umiditate
  • Utilizare: Mic dejun, produse coapte, granola

4. Orez brun sau quinoa

  • Bogate în fibre, vitamine B, minerale
  • Quinoa: proteină completă
  • Durată de viață: Orez brun: șase–12 luni; Quinoa: mai lungă, dacă e păstrată bine
  • Depozitare: Recipient etanș, loc rece și uscat; se poate congela pentru prospețime
  • Utilizare: Boluri, salate, pilafuri, legume umplute

5. Legume conservate, cu un conținut scăzut de sodiu

  • Variante excelente când nu ai legume proaspete
  • Atenție la BPA (bisfenolul – substanță ce poate proveni din recipientele pentru alimente ori băuturi și se poate găsi chiar și în componența acestora) – alege conserve etichetate „fără BPA”
  • Durată de viață: unu – cinci ani
  • Depozitare: Loc uscat și răcoros
  • Utilizare: Supe, tocănițe, sosuri

6. Unt de arahide sau migdale

  • Grăsimi nesaturate sănătoase, țin foamea sub control
  • Durată de viață: șase –12 luni nedeschis
  • Depozitare: În cămară; după deschidere, la frigider
  • Utilizare: Smoothie-uri, tartine, sosuri, deserturi

7. Roșii conservate

  • Bogate în licopen (antioxidant eliberat prin gătire)
  • Susțin imunitatea și tensiunea arterială
  • Durată de viață: Până la doi ani
  • Depozitare: Temperatura camerei (ideal 10–21°C)
  • Utilizare: Sosuri, supe, tocănițe, chili

8. Fructe uscate (fără zahăr adăugat)

  • Fibre, vitamine, antioxidanți
  • Durată de viață: Până la un an
  • Depozitare: Recipiente etanșe; se pot păstra și la frigider/congelator
  • Utilizare: Gustări, prăjituri, cereale, iaurt

9. Miere

  • Antibacteriană, antioxidantă, susține imunitatea și sănătatea intestinală
  • Nu se strică niciodată, dacă e depozitată corect
  • Durată de viață: Nelimitată
  • Depozitare: Recipient de sticlă/plastic alimentar; evită metalul
  • Utilizare: Ceaiuri, glazuri, sosuri, deserturi

10. Lapte UHT sau alternativă vegetală (migdală, ovăz, soia)

  • Bogat în calciu, susține oasele
  • Durată de viață: Până la trei luni nedeschis
  • Depozitare: Cămară; după deschidere, la frigider (consum în șapte –10 zile)
  • Utilizare: Smoothie-uri, cereale, cafea, copt

11. Supă/bază de supă, cu un conținut scăzut de sodiu

  • Hidratantă, susține sistemul imunitar și sănătatea articulațiilor
  • Durată de viață: un an (conserve); trei–șase luni (cartoane)
  • Depozitare: Loc uscat și răcoros
  • Utilizare: Supe, sosuri, gătit cereale, carne

12. Condimente și ierburi uscate

  • Surse bogate în antioxidanți și compuși antiinflamatori
  • Durată de viață: unu–trei ani
  • Depozitare: Departe de lumină, umiditate, căldură; se pot congela
  • Utilizare: În orice – de la ouă, la supe și garnituri

Sfaturi pentru prelungirea duratei de viață a alimentelor neperisabile

  • Depozitare în locuri uscate, reci și întunecate – departe de podea, ferestre sau surse de căldură. Temperatura ideală: sub 24°C.
  • Folosirea recipientelor etanșe – pentru fulgi, orez, paste etc., ca să previi umezeala și dăunătorii.
  • Etichetează și datează produsele – pentru a ști ce să consumi mai întâi.
  • Regula FIFO (primul intrat, primul ieșit) – folosește mai întâi produsele mai vechi, pentru a reduce risipa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *