Croissantele sunt un tip de produs de patiserie recunoscut pentru gustul untos, textura fragedă și forma caracteristică de semilună.
Pe 30 ianuarie este Ziua Internațională a Croissantului, un produs de patiserie care există încă din secolul al XVIII-lea, când a fost inventat de un brutar austriac. Acum, croissantul a devenit foarte popular și apreciat în întreaga lume și se fabrică în diverse forme și cu diverse umpluturi, de la ciocolată și fructe, până la opțiuni savuroase cu șuncă sau brânzeturi.
Deși sunt considerate un element de bază în patiseriile și brutăriile din Franța, croissantele au fost adaptate, potrivit healthline.com, din kipferl, un tip de chiflă cu drojdie, originară din Austria.
Totuși, mulți oameni, deși îl adoră, au rețineri, nefiind siguri dacă aceast produs de patisserie, atât de popular, se poate încadra într-o dietă sănătoasă.
Câte calorii au croissantele, în funcție de umplutura lor
- Simplu – 231
- Ciocolată – 240
- Șuncă și brânză – 359
- Migdale – 279
Ce nutrienți conține un croissant
- Calorii- 231
- Proteine- 5 g
- Carbohidrați – 26 g
- Grăsimi – 12 g
- Fibre – 1,5 g
- Seleniu 24% din doza zilnică recomandată
- Tiamină – 18% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Acid folic – 13% din DZR
- Vitamina A – 13% din DZR
- Riboflavină – 11% din DZR
- Acid pantothenic – 10% din DZR
- Sodiu – 10% din DZR
- Niacină – 8% din DZR
- Mangan – 8% din DZR
- Fier – 6% din DZR
Ce beneficii pentru sănătate aduc nutrienții din croissant
Seleniul este un nutrient important care protejează organismul împotriva stresului oxidativ și influențează funcția glandei tiroide.
În același timp, vitaminele din complexul B, precum tiamina, acidul folic, riboflavina și niacina, sunt implicate în producerea de energie, sănătatea creierului, repararea ADN-ului și multe altele.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Croissantele pot crește aportul de nutrienți importanți, inclusiv seleniu, vitamine din complexul B și vitamina A. Acești nutrienți joacă un rol cheie în mai multe aspecte ale sănătății și sunt esențiali pentru funcționarea creierului, inimii, plămânilor, tiroidei și rinichilor.
De asemenea, croissantele conțin o cantitate mică de proteine pe porție. Acest macronutrient este necesar pentru sănătatea imunitară, gestionarea greutății, vindecarea rănilor și multe altele.
Multe toppinguri populare, inclusiv ouă, brânză și carne, cresc cantitatea de proteine din micul dejun.
Mai mult, croissantele sunt incredibil de versatile și pot fi combinate cu o mulțime de toppinguri și umpluturi bogate în nutrienți.
Fructele proaspete, legumele, ouăle, brânza și ierburile sunt câteva toppinguri sănătoase care pot transforma croissantul într-o opțiune ușor, gustoasă și nutritivă.
Ce dezavantaje poate aduce consumul de croissante
Deși croissantele se pot încadra într-o dietă sănătoasă, dacă sunt consumate cu moderație, există mai multe dezavantaje de luat în considerare.
- Conținut mare de calorii – Croissantele sunt destul de bogate în calorii, unele varietăți având până la 500 de calorii într-o singură porție. Adăugarea unor toppinguri bogate în calorii la croissantul tău sau combinarea acestuia cu feluri de mâncare sau băuturi suplimentare – cum ar fi cartofi prăjiți sau suc de portocale – poate crește semnificativ conținutul caloric al mesei. Acesta poate fi un factor important de luat în considerare dacă încerci să slăbești, deoarece consumul unui număr mai mare de calorii decât cele pe care le folosești pe parcursul zilei poate contribui la creșterea în greutate.
- Conținut mare de sodiu – Croissantele sunt adesea bogate în sodiu. De exemplu, un croissant simplu cu unt conține 219 mg. Variantele servite în lanțuri de fast-food au de obicei și mai mult sodiu. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul a mai puțin de 2.300 mg de sodiu pe zi, cu un limită ideală de aproximativ 1.500 mg pe zi pentru majoritatea adulților. Consumul unei cantități mari de sodiu poate crește nivelul tensiunii arteriale, mai ales în cazul persoanelor sensibile la efectele sării. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că un consum mai mare de sodiu ar putea fi asociat cu un risc mai mare de boli de inimă.
- Poate conține grăsimi saturate și trans – Grăsimile saturate sunt un tip de grăsimi care se găsesc în multe produse de origine animală, cum ar fi carnea roșie, brânza și untul. Deși studiile arată că grăsimile saturate nu cresc direct riscul de boli de inimă, ele pot crește nivelurile de colesterol LDL (colesterolul „rău”). Mai mult, unele cercetări sugerează că alimentele procesate care conțin atât grăsimi saturate, cât și carbohidrați simpli, precum croissantele, pot afecta sănătatea inimii. Prin urmare, unele persoane ar trebui să modereze aportul.
Cum să depozitezi corect croissantele – la temperatura camerei, în frigider sau în congelator?
Depozitarea corectă este importantă pentru a menține textura, gustul și prospețimea croissantelor.
Dacă sunt depozitate la temperatura camerei, acestea trebuie învelite în folie de aluminiu sau ambalate individual într-o pungă de plastic. Ideal este să fie consumate în termen de 2 zile.
Le poți înveli și păstra în frigider timp de până la o săptămână, deși acest lucru poate schimba ușor textura acestora.
Croissantele rezistă și 1–2 luni la congelator. Asigură-te că le acoperi cu folie de plastic, înainte de a le congela, și lasă-le să se decongeleze la temperatura camerei, înainte de a le încălzi, pentru a preveni ca acestea să devină moi.
Sfaturi pentru a face croissantele mai sănătoase
Croissantele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată dacă sunt consumate cu moderație.
De fapt, asocierea croissantului cu ingrediente bogate în proteine și fibre poate transforma această patiserie într-o masă echilibrată și nutrițională.
Pentru cele mai bune rezultate, evită sandwichurile cu croissante din restaurant de tip fast-food. Acestea sunt, adesea, foarte procesate și pline de sodiu.
În schimb, încearcă să îți prepari propria masă acasă folosind umpluturi și toppinguri sănătoase, precum:
- ricotta
- unt de arahide
- fructe de pădure
- brânză
- ouă
- felii de banane
- roșii
- ierburi proaspete
- spanac
- avocado
- brânză de cremă
- rucola
- pesto
Dacă încerci să reduci aportul de calorii, grăsimi, sodiu sau zahăr, poate dorești să limitezi toppingurile precum untul, gemul, dulceața sau carnea procesată.
Alegerea unui croissant mai mic sau păstrarea unei jumătăți pentru mai târziu sunt alte moduri de a reduce caloriile.