Fie că vrei să salvezi animalele, să protejezi mediul sau să-ți ajustezi dieta, corpul tău se va schimba dacă vei elimini carnea roșie din alimentație, potrivit thehealthy.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Poți pierde câteva kilograme
Carnea roșie are o densitate calorică mare. Dacă o elimini din dieta zilnică, ai putea observa o scădere în greutate. „Majoritatea porțiilor de carne depășesc necesarul zilnic de proteine. O porție de 85 de grame de carne de vită poate avea în jur de 170 de calorii, în timp ce o porție de fasole are aproximativ 100 de calorii, iar tofu aproximativ 70”, spune Sally Warren, doctor în naturopatie tradițională la Metro Integrative Pharmacy.
Poate să nu pară o diferență mare la început, dar se acumulează în timp. Un articol din Journal of General Internal Medicine a raportat că persoanele cu dietă vegetariană au pierdut mai mult în greutate decât cele care consumau carne. Veganii au slăbit și mai mult decât cei care încă mai consumau ouă și lactate.
Aciditatea din corpul tău scade
Corpul sănătos are nevoie de un echilibru bun al pH-ului. Însă multe dintre alimentele procesate din dieta modernă, inclusiv carnea roșie, sunt acide. „Carnea roșie produce o sarcină acidă mare pentru organism, care trebuie absorbită și neutralizată. Un nivel ridicat de aciditate în corp creează mediul perfect pentru apariția bolilor. Dacă mai adaugi stres și somn slab, îți scade rezistența la boli grave precum cancerul și diabetul”, explică Warren. „”
Poți scăpa de balonare
Carnea roșie este digerată mai lent decât alte alimente, ceea ce poate duce la constipație, dureri abdominale și gaze după o cină cu friptură mare.
Chiar dacă este posibil să ai puțină indigestie imediat după renunțarea la carne, acest lucru se datorează faptului că începi să consumi mai multe alimente bogate în fibre. Pe termen lung, acest lucru va contribui la dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase, reducerea inflamației și o senzație mai mică de balonare. Un studiu, publicat în Nutrition Research, a constatat că vegetarienii aveau niveluri mai scăzute de inflamație decât consumatorii de carne.
Sănătatea pielii tale s-ar putea îmbunătăți
O piele curată începe din interior. Consumă mai multe fructe și legume, care sunt bogate în vitaminele A, C și E – recunoscute pentru combaterea radicalilor liberi ce pot cauza acnee.
Nivelul colesterolului tău poate scădea
Eliminând carnea roșie, reduci consumul de grăsimi saturate, care sunt asociate cu niveluri ridicate de colesterol. Asociația Americană a Inimii recomandă ca doar 5-6% din caloriile zilnice să provină din grăsimi saturate. Menținerea acestui echilibru reduce riscul de colesterol ridicat, care poate duce la acumularea de placă în pereții arterelor – cunoscută sub numele de ateroscleroză – ce poate provoca boli coronariene, atac de cord, accident vascular cerebral sau alte afecțiuni cardiovasculare.
Deși colesterolul poate fi influențat și de factori genetici, renunțarea la carnea roșie poate contribui semnificativ la scăderea nivelului său.
Poți reduce riscul de anumite tipuri de cancer
Renunțarea la carnea roșie poate reduce riscul de cancer de colon sau intestin, mai ales dacă există antecedente în familie. „Dieta bogată în grăsimi saturate este asociată cu inflamație cronică, care este legată de dezvoltarea cancerului,” spune Warren.
Organizația Mondială a Sănătății a clasificat carnea roșie drept posibil agent cancerigen. Mai multe studii au legat consumul ridicat de carne roșie de un risc crescut de cancer, în special cancer colorectal.
Un studiu din International Journal of Epidemiology a constatat că cei care consumau în medie 76 de grame de carne roșie sau procesată pe zi aveau un risc cu 20% mai mare de a dezvolta cancer colorectal față de cei care consumau doar 21 de grame.
Gătirea cărnii roșii la temperaturi ridicate poate produce compuși cancerigeni, în special la persoanele cu predispoziție genetică. Mezelurile conțin de asemenea nitrați – naturali sau adăugați – care sunt considerați factori de risc pentru cancer.
Poți reduce riscul de boli grave
Eliminarea cărnii roșii poate reduce riscul de boli cardiovasculare, obezitate și diabet. Potrivit unui studiu publicat în European Heart Journal, consumul de carne roșie determină organismul să producă carnitină, care la rândul ei duce la formarea unei substanțe numite TMAO – asociată cu un risc crescut de infarct. Aceasta afectează metabolismul colesterolului și favorizează acumularea plăcii pe pereții vaselor de sânge.
De asemenea, consumul excesiv de carne roșie a fost asociat cu riscul de Alzheimer, potrivit unui studiu care a legat acumularea excesivă de fier din carne de deteriorarea cognitivă.
S-ar putea să ai mai multă energie
„Avem nevoie de o inimă sănătoasă, un sistem digestiv eficient și o minte limpede pentru un nivel bun de energie,” explică Warren. Înlocuind carnea roșie cu alimente mai sănătoase, precum fasolea, grăsimile vegetale, cerealele integrale, fructele și legumele, îți poți îmbunătăți considerabil nivelul de energie zilnic.
