Vrei să previi formarea pietrelor la rinichi sau să scapi de cele deja existente? Bea 12 pahare de apă pe zi și mănâncă lactate, citrice, somon și ciuperci și evită sarea, alcoolul și sucurile ce conțin fosfat

pietre rinichi Sursa foto: Pexels

Este posibil să prevenii formarea pietrelor la rinichi, odată ce institui modificări în dietă. Indiferent dacă ai predispoziție sau ai mai avut, anterior, calculi renali, hidratarea și, potrivit healthline.com, alimentația corespunzătoare vor fi de ajutor. Ideal este să consume multe citrice, ca atare sau sub formă de suc, și să eviți alimentele bogate în sodiu.

De ce este durerea atât de mare atunci când avem pietre la rinichi

Calculii renali, din tractul urinar, se formează în mai multe moduri. Calciul se poate combina cu substanțe chimice, cum ar fi oxalatul sau fosforul, în urină. Acest lucru se poate întâmpla dacă aceste substanțe devin atât de concentrate încât se solidifică. Pietrele la rinichi pot fi cauzate și de o acumulare de acid uric, apărută ca urmare a metabolizării proteinelor.

Tractul tău urinar nu a fost conceput pentru a elimina materia solidă, așa că nu este surprinzător faptul că pietrele la rinichi sunt foarte dureroase. Din fericire, de obicei, pot fi evitate prin dietă.

Ce să mănânci și să bei ca să previi pietrele la rinichi

Dacă încerci să eviți pietrele la rinichi, ceea ce mănânci și bei este la fel de important ca și ceea ce nu ar trebui să mănânci și să bei

Iată câteva reguli importante, dacă vrei să previi formarea pietrelor la rinichi

  • Rămâi hidratat- Lichidele, în special apa, ajută la diluarea substanțelor chimice care formează pietrele. Încercați să beți cel puțin 12 pahare de apă pe zi.
  • Crește-ți aportul de citrice – Citricele și sucul lor pot ajuta la reducerea sau blocarea formării de pietre din cauza citratului natural. Așadar, consumați lămâi, portocale și grepfrut.
  • Mănâncă mai multe alimente cu calciu și vitamina D, dacă vrei să nu faci pietre la rinichi

Dacă aportul de calciu este scăzut, nivelul de oxalat poate crește. Este de preferat să obțineți calciul din alimente, mai degrabă decât din suplimente, deoarece acestea au fost legate de formarea pietrelor la rinichi. Sursele bune de calciu includ laptele, iaurtul, brânza de vaci și alte tipuri de brânzeturi. Sursele vegetariene de calciu includ leguminoasele, tofu cu calciu, legumele de culoare verde închis, semințele și melasa. Dacă nu vă place gustul laptelui de vacă sau, dacă aveți contraindicație, încercați lapte fără lactoză, lapte de soia sau lapte de capră. De asemenea, asigurați-vă că includeți alimente bogate în vitamina D în fiecare zi. Vitamina D ajută organismul să absoarbă mai mult calciu. Multe alimente sunt îmbogățite cu această vitamină. Aceasta se găsește și în peștii grași, cum ar fi somonul, în ciuperci și în brânză.

Alimente și băuturi de evitat într-o dietă pentru prevenirea pietrelor la rinichi

  • Limitați sarea- Nivelurile ridicate de sodiu din organism pot favoriza acumularea de calciu în urină. Evitați să adăugați sare în alimente și verificați etichetele alimentelor procesate pentru a vedea cât de mult sodiu conțin acestea. Mâncarea fast-food poate avea un conținut ridicat de sodiu, dar la fel poate și mâncarea obișnuită de la restaurant. Când puteți, cereți să nu fie adăugată sare, la orice comandați dintr-un meniu. De asemenea, țineți cont de ceea ce beți. Unele sucuri de legume sunt bogate în sodiu.
  • Reduceți aportul de proteine ​​animale – Multe surse de proteine, cum ar fi carnea roșie, carnea de porc, puiul, carnea de pasăre și ouăle, cresc cantitatea de acid uric pe care o produceți. Consumul de cantități mari de proteine ​​reduce, de asemenea, o substanță chimică din urină numită citrat. Sarcina citratului este de a preveni formarea pietrelor la rinichi. Alternativele la proteinele animale includ quinoa, tofu, hummus, semințe de chia și iaurt grecesc. Deoarece proteinele sunt importante pentru sănătatea generală, discutați cu medicul ce cantitate este recomandat să consumați pe zi.
  • Fiți atenți la oxalați – Mănâncă oxalați cu înțelepciune. Alimentele bogate în această substanță chimică pot favoriza formarea de pietre la rinichi. Dacă ați avut deja pietre la rinichi, este recomandat să reduceți sau să eliminați total oxalații din dietă. Dacă încercați să evitați pietrele la rinichi, consultați-vă medicul pentru a determina dacă limitarea acestor alimente este suficientă. Dacă mâncați alimente care conțin oxalați, asigurați-vă întotdeauna că mâncați sau beți o sursă de calciu împreună  cu ei. Acest lucru va ajuta oxalatul să se lege de calciu în timpul digestiei, înainte ca acesta să ajungă la rinichi.

Alimentele bogate în oxalat includ:

  • ciocolată
  • sfeclă
  • nuci
  • ceai
  • rubarbă
  • spanac
  • cartofi dulci

Stafuri utile:

  • Nu bea cola – Evitați băuturile tip cola. Acestea sunt bogate în fosfat, o altă substanță chimică care poate favoriza formarea pietrelor la rinichi.
  • Reduceți sau eliminați aportul de zahăr adăugat – Zaharurile adăugate sunt zaharuri și siropuri care sunt adăugate alimentelor și băuturilor procesate. Adăugarea de zaharoză și fructoză poate crește riscul de a face pietre la rinichi. Urmăriți cantitatea de zahăr pe care o consumați, din alimentele procesate, cum ar fi prăjiturile, fructele, băuturile răcoritoare și sucuri. Alte denumiri comune de zahăr adăugat includ sirop de porumb, fructoză cristalizată, miere, nectar de agave, sirop de orez brun și zahăr din trestie.

Sfaturi pentru o dietă recomandată persoanelor care au pietre la rinichi

A avea pietre la rinichi crește riscul de a le face din nou, cu excepția cazului în care lucrezi activ pentru a le preveni. Aceasta înseamnă să luați medicamentele prescrise în acest scop și să urmăriți ceea ce mâncați și beți.

Dacă în prezent aveți pietre, medicul vă va efectua teste de diagnostic, pentru a determina ce tip aveți. Apoi vă va stabili un plan de dietă specific.

Sfaturi care vă vor ajuta includ:

  • bea cel puțin douăsprezece pahare de apă pe zi
  • mâncați citrice, cum ar fi portocala
  • consumați un aliment bogat în calciu la fiecare masă, de cel puțin trei ori pe zi
  • limitează-ți aportul de proteine ​​animale
  • mâncați mai puțină sare, zahăr adăugat și produse care conțin sirop de porumb bogat în fructoză
  • evită alimentele și băuturile bogate în oxalați și fosfați
  • evitați să mâncați sau să beți orice vă deshidratează, cum ar fi alcoolul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *