Sezonul sărbătorilor este un prilej de voie bună și, potrivit theukdiabetesdietetitian.com, toți avem nevoie de asta. Din păcate, excesele de la petreceri sau statul prea mult în fața televizorului, pentru a urmări programele de Crăciun, vă pot afecta talia și, implicit, sănătatea. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să te abții de la mâncare și să pierzi momentele speciale alături de cei dragi, sau să faci din „ținutul unei diete” o rezoluție pentru Anul Nou. Însă poți avea o alimentație sănătoasă și în această perioadă.
Crăciunul este un moment de relaxare și bucurie, dar încearcă să ai în vedere obiectivele tale de sănătate și motivul pentru care îngrijirea inimii, greutății sau nivelului glicemiei sunt importante pentru tine. Iată 9 sfaturi pentru a te bucura de sărbători.
1. Începe ziua cu un mic dejun sănătos
Un mic dejun cu cereale integrale, cum ar fi un bol de ovăz, ajută la stabilizarea nivelului glicemiei și controlează apetitul pe parcursul zilei.
2.Nu sări peste mese sau gustări, înainte de o petrecere
Mulți dintre noi sărim peste mese, înaintea unei petreceri, pentru a „economisi” calorii. Din păcate, ajungem să cedăm tentațiilor alimentare, când ajungem flămânzi la masa festivă.
Mănâncă normal și ia o gustare ușoară, precum un iaurt cu fructe, înainte de a pleca. Astfel, te poți bucura de mâncarea de la petrecere, dar vei consuma mai puțin.
3.Fă alegeri mai sănătoase la bufet
Bufeturile pot fi periculoase, așa că încearcă să-ți umpli farfuria cu salate și legume, iar restul cu aperitive proteice, cum ar fi somonul sau puiul. După ce ți-ai umplut farfuria, îndepărtează-te de masa, pentru a evita să ciugulești continuu. O alimentație sănătoasă presupune și controlul cantității de mâncare consumată.
4.Alege o alimentație sănătoasă ori de câte ori este posibil
Dacă mănânci acasă, planifică din timp și alege alimente similare cu cele pe care le consumi de obicei.
Dacă mănânci în oraș, încearcă să alegi cele mai sănătoase opțiuni din meniu și solicită alternative, de exemplu, cartofi fierți/copți în loc de cartofi prăjiți, sosuri separate etc. Verificarea meniului dinainte te poate ajuta să faci alegeri controlate, să ai o alimentație sănătoasă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
5.Bucură-te de masa de Crăciun, dar fii atent la cantități
O masă tradițională de Crăciun poate fi mai sănătoasă decât crezi. Curcanul este o carne slabă, iar umplerea farfuriei cu legume crește aportul de vitamine, minerale și fibre. Fii atent la cantitatea de cartofi copți, mai ales dacă sunt gătiți cu mult ulei. Limitează (nu evita complet!) extra-urile precum cârnații înfășurați în bacon sau umplutura din diverse preparate.
6.Redu gustările de Crăciun
Mâncarea este peste tot de sărbători. Deși este în regulă să te răsfeți, ocazional, cu o plăcintă cu fructe, bomboane sau băuturi festive, nu exagera, pentru a nu adăuga prea multe calorii.
Menținerea unui program regulat de mese și gustări te va ajuta să rămâi sătul între mese și să deții controlul asupra poftei de mâncare. Reține că gustările sărate, precum chipsurile și nucile, sunt bogate în grăsimi și calorii.
Nu face cumpărături exagerate! Încearcă să reduci cantitatea de gustări și delicii, pe care le cumperi, la numărul de invitați – cu cât cumperi mai puțin, cu atât mai puține tentații vor exista!
7.Fii atent la consumul de alcool
Este foarte ușor să pierzi numărul paharelor când socializezi cu prietenii și familia. Încearcă să eviți să consumi mai mult alcool (și calorii) decât realizezi.
Încearcă să alternezi băuturile alcoolice cu unele nealcoolice (fără zahăr), precum apă minerală sau sucuri dietetice, și evită alcoolul pe stomacul gol. Alcoolul crește apetitul și îți diminuează capacitatea de a controla ceea ce mănânci.
8.Revino imediat pe drumul cel bun!
După o seară cu o masa îmbelșugată, nu sări peste mese, chiar dacă ai exagerat. Amintește-ți că echilibrul general al dietei tale este ceea ce contează. Dacă mănânci sănătos în majoritatea timpului, o exagerare ocazională nu va avea un impact semnificativ.
9.Concentrează-te pe ceea ce contează cu adevărat!
Deși mâncarea este o parte integrantă a sărbătorilor, pune accentul pe familie și prieteni, râs și voie bună. Dacă, în general, ești o persoană echilibrată, este în regulă să te răsfeți sau să exagerezi, din când în când.
