Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se opune propunerii Comisiei Europene privind integrarea Politicii Agricole Comune (PAC) cu fondurile de coeziune. Oficialul a transmis că România nu va susține această modificare și că a găsit sprijin la nivel european.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Resping ceea ce au propus Comisia Europeană. Eu am susținut în Consiliul de Miniștri Agrifish ca politica agricolă comună să rămână separată de fondurile de coeziune”, a declarat ministrul Agriculturii.
Potrivit lui Barbu, România a obținut sprijinul unor state membre importante în această poziție. „Sigur, am avut discuții cu colegii mei omologi din Franța, Germania, care s-au alăturat demersului României, de a merge în continuare pe politica agricolă separată, cu cei doi piloni – FEGA și FEADR (Fondul European de Garantare Agricolă și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – n.r.). Eu zic că lucrurile nu vor rămâne așa”, a mai spus el.
Ministrul a precizat că această temă a fost abordată inclusiv în campania electorală și că președintele României este la curent cu subiectul. „Am înștiințat – și domnul președinte al României, Nicușor Dan, știe această situație – s-a discutat și în campania electorală, că agricultura trebuie să rămână separat de fondurile de coeziune”, a spus Barbu.
„Dacă amestecăm agricultura cu jaloane și ținte, eu nu sunt de acord”
Barbu a explicat că integrarea PAC în cadrul unui pachet comun cu fondurile de coeziune ar crea dificultăți majore, similare celor întâmpinate de România în implementarea PNRR. „În pachetul total trebuie să îndeplinești anumite jaloane și ținte. Dacă mâncarea din România și UE o punem în paralel cu anumite jaloane și ținte care trebuie aprobate de fiecare stat membru, cum s-a întâmplat și cu PNNR din România, unde se pare că din datele care au fost furnizate de către Ministerul Fondurilor Europene se pare că a fost un eșec; dacă amestecăm agricultura cu ținte și jaloane, eu nu sunt de acord”, a declarat ministrul.
Oficialul român a dat asigurări că va menține această poziție la nivelul Consiliului Agrifish. „În continuare, în Consiliul Agrifish, nu voi vota până când politica agricolă comună nu va fi separată de fondurile de coeziune”, a subliniat Florin Barbu.
Comisia Europeană a propus recent reducerea bugetului Politicii Agricole Comune și includerea acestuia într-un cadru financiar mai larg, alături de fondurile de coeziune. Măsura este contestată de mai multe state membre și organizații agricole, care avertizează asupra riscurilor pentru stabilitatea sectorului. Florin Barbu a răspuns înt5ebărilor puse de jurnaliști la finalul dis cuțiilor pe care le-a purtat la lungulețu, uhnde s-a deplasat pentru a media conflictul izbucnit cu agricultorii care foliseau apa din Dâmbovița pentru a-și iriga culturile.