Vinete modificate genetic pentru a atinge un nivel ridicat de beta-caroten / A fost folosită o genă de la o bacterie

plante modificate genetic, vinete, bacterie, Japonia foto: pexels.com/Oleksandr P/vinete

Cercetătorii de la Universitatea Ryukoku și de la Universitatea Metropolitană Osaka din Japonia au făcut o descoperire semnificativă în domeniul organismelor modificate genetic, informează publicația freshplaza.com.

Ei au reușit să obțină, în loturi experimentale, vinete cu un conținut ridicat de beta-caroten, folosind surse de lumină artificială, după anumite intervenții genetice asupra plantelor testate. Această descoperire este deosebit de relevantă pentru India și alte țări din Asia de Sud și de Sud-Est, unde vinetele sunt o componentă esențială a dietei regionale, dar conțin niveluri scăzute de carotenoide, cum ar fi beta-carotenul.

Echipa de cercetare a introdus gena PSY de la bacteria Erwinia uredovora în vinete, ceea ce a dus la o acumulare semnificativă de beta-caroten. Analizele au arătat că vinetele modificate genetic și cultivate sub lumină artificială au avut de cinci ori mai mult conținut de beta-caroten decât vinetele cultivate în sere convenționale.

Cu toate acestea, vinetele rezultate au fost mai mici ca dimensiuni. Acest lucru sugerează că acumularea de beta-caroten ar putea inhiba dezvoltarea fructelor.

Studiu derulat de experți niponi oferă informații prețioase pentru dezvoltarea viitoare a soiurilor de vinete transgenice îmbogățite cu beta-caroten pentru a îmbunătăți valoarea nutritivă a acestui aliment de bază în țările în care este consumat din abundență.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *