Deși românul face sarmale tot timpul anului și există mii de rețete de sarmale (la care se adaugă altele din afara României), cele din carne de porc sunt, din punct de vedere gastronomic, simbolul Crăciunului. Este un preparat tradițional care nu lipsește nimănui de pe masa de sărbătoare.
Puteți prepara încă de astăzi sarmalele și să le păstrați congelate: fie crude- doar împachetate și să le fierbeți în ziua de Crăciun; fie gătite și congelate.
Ingrediente:
1 kg carne tocată de porc
1 varză murată mare și una mică
1 ceapă
O mână de orez cu bob rotund
300-400 de gr de bulion de roșii
Câteva linguri de ulei sau o lingură de untură de porc
1 linguriță de sare
1 linguriță de piper măcinat
2 lingurițe de enibahar măcinat.
Preparare:
Pentru pregătire, mai întâi lăsăm varza în apă câteva ore, la desărat. Apoi tăiem frunzele. Din fiecare frunză de varză, în funcție de mărime facem 2 sau 3 frunze pentru sarmale, înlăturând nervura centrală. Frunzele care sunt rupte sau prea mici le tocăm mărunt pentru a le pune pe fundul oalei.
Pregătirea cărnii de umplutură:
În primul rând, carnea trebuie să fie grasă. Eu toc 800 de gr de ceafă cu 200 de pancetta, acea zonă de grăsime de sub piele împănată cu carne. Se toacă totul o singură dată.
Tăiem mărunt ceapa curățată, o călim în ulei sau untură pentru 10 minute. Adăugăm orezul pentru câteva minute, apoi oprim focul și lăsăm totul să se răcească.
Într-un castron mare punem carnea, ceapa călită, orezul și grăsimea și adăugăm și condimentele, sarea, piperul, enibaharul. Frămîntăm bine, până la omogenizare.
Truc: La final punem o ceșcuță mică de apă rece pentru ca umplutura să fie mai afânată. Să nu fie sarmalele gloanțe. Să se topească în gură.
Împachetarea sarmalelor:
Luăm foaia de varză, punem carnea în vârf și rulăm până arată ca un trabuc. Apoi îndesăm cu degetul marginile în interior pentru a sigila bine.
Așezarea în oală:
Sarmalele nu trebuie să depășească înalțimea jumătății oalei după ce sunt așezate, căci se umflă la fiert. Se pune un pat consistent de varză tocată pe fund. Apoi sarmalele în formă de melc, una lângă alta, înghesuite ca să nu se desfacă în timpul gătirii.
Când primul strat e complet trecem la următorul până terminăm. Deasupra mai punem un strat de varză tocată sau frunze de varză murată.
Turnăm bulionul și umplem cu apă până la nivelul sarmalelor (nu până sus).
Se pune oala la foc mic, acuperită cu un capac, pentru 2-4 ore, până când varza este fiartă bine. În timpul fierberii, apa scade, așa că din timp în timp trebuie verificat și adăugată câte o cană de apă (preferabil caldă).
La final, se servesc cu mămăligă, smântână (dacă vă place) și ardei iute.
Poftă bună!