Producția globală de ulei de măsline ar putea scădea cu aproximativ 10% în anul agricol 2025/2026, potrivit estimărilor economiștilor din cadrul Serviciului Agricol Extern al Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA). Astfel, volumul total ar urma să coboare de la 3,331 milioane de tone la 3,016 milioane de tone, scăderea fiind resimțită în special în Uniunea Europeană și Turcia, notează UkrAgroConsult.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pentru țările UE, USDA prognozează o reducere a producției la 1,98 milioane de tone, față de 2,079 milioane de tone în sezonul precedent. Și în Turcia se așteaptă o scădere semnificativă: de la un nivel record de 450.000 de tone în 2024/2025, producția ar putea ajunge la doar 275.000 de tone în sezonul viitor, conform Olive Oil Times.
Un alt raport publicat de USDA în luna martie anticipa o diminuare a producției și în Tunisia, până la 200.000 de tone. „Această evoluție reflectă ciclul alternativ de fructificare, care a generat o recoltă excepțională de 340.000 de tone în sezonul 2024/2025”, se menționează în document.
La nivel global, tendința de scădere este explicată prin condițiile meteorologice nefavorabile, care ar putea afecta și alte regiuni producătoare.
În acest context, se remarcă inițiativele de investiții în sector: anterior, s-a anunțat că Azerbaidjanul va investi 2 milioane de dolari într-o plantație de măslini și o fabrică de ulei în Daghestan.