Alimentele procesate au reputație tot mai proastă, mai ales în ultimii ani. Dar majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt, potrivit eatingwell.com, procesate la un anumit nivel. Asta, cu excepția cazului în care alegi alimente proaspete, întregi și le consumi imediat și așa cum sunt, Altfel, totul este procesat, fie că vorbim despre gătire sau depozitare, astfel încât să dureze mai mult – ca în cazul fructelor conservate sau congelate și legume sau orez ambalat.
Ce conțin alimentele ultraprocesate
Dar există niveluri de procesare care se aplică diferitelor tipuri de alimente. Cele foarte procesate sunt adesea denumite alimente ultraprocesate (UPF). Acestea sunt alimente care conțin mai multe ingrediente adăugate prin procesare industrial, care nu au putut fi recreate într-o bucătărie de acasă. Sau, după cum spun cercetătorii, potrivit unui studiu publicat în septembrie 2024 în The Lancet, UPF-urile sunt produse comestibile care conțin ingrediente care prelungesc palatabilitatea (gustul), rentabilitatea și durata de valabilitate.
Când ne gândim la alimente ultraprocesate, ne gândim, de obicei, la lucruri precum carne procesată (hot-dog, delicatese, nuggets de pui etc.), gustări ambalate, produse de patiserie ambalate, înghețată, sucuri și mâncăruri congelate. Majoritatea acestor alimente conțin mult zahăr, sare și grăsimi adăugate. Unele pot conține îndulcitori artificiali în loc de zahăr. Multe conțin, de asemenea, coloranți, arome și conservanți artificiali, precum și stabilizatori și emulgatori, pentru a-i ajuta să obțină un aspect, texturi și gusturi specifice.
Multe alimente ultraprocesate pot conține substanțe generate de producția și ambalarea lor
Cercetătorii afirmă că multe alimente ultraprocesate pot conține, de asemenea, compuși care sunt generați prin producția și ambalarea lor. Acesta include bisfenol-A, un compus chimic care este folosit pentru a face plastic și produse finale glicate avansate, care apar ca urmare a interacțiunii zahărului cu proteinele și grăsimile din sânge, în special atunci când alimentele sunt gătite la temperaturi ridicate.
Deși este dificil să eviți complet produsele finale glicate avansate, UPF-urile tind să fie sursele primare ale acestora – și au fost legate de inflamație și risc mai mare de boli cronice.
Unele alimente ultraprocesate pot fi bune pentru tine
Dar unele UPF-uri ar putea fi considerate bune pentru tine. De exemplu, pâinea și cerealele pentru micul dejun, ambalate, sunt considerate UPF, dar unele dintre ele pot fi bogate în fibre și sărace în zahăr, sare și grăsimi adăugate. Același lucru este valabil și pentru anumite alimente vegetariene procesate, cum ar fi burgerii vegetali și laptele de migdale, ovăz și soia.
UPF-urile sunt predominante în societatea noastră, reprezentând 57% din consumul de energie al adulților din SUA. Așadar, cercetătorii pentru acest studiu au vrut să știe dacă persoanele care mănâncă o cantitate mare de UPF prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare (CVD), boli coronariene (CHD) și accident vascular cerebral, în comparație cu persoanele care mănâncă mai puține UPF. Iată ce au găsit.
Cum a fost realizat acest studiu, cu durata de peste 30 de ani, ce a inclus peste 200000 de oameni
Acest studiu a fost realizat în două părți. Pentru prima parte, cercetătorii au analizat datele din trei cohorte mari pentru a vedea dacă există o legătură între aportul ridicat de UPF și bolile cardiovasculare și accidentul vascular cerebral. A doua parte a acestui studiu a fost o meta-analiză a studiilor anterioare efectuate pe această temă. Cercetătorii au vrut să le compare cu ceea ce au găsit în prima parte a studiului.
Datele pentru prima parte a acestui studiu au provenit din Studiul de Sănătate a Asistentelor (NHS), Studiul de Sănătate a Asistentelor II (NHS II) și Studiul de Urmărire a Profesioniştilor din Sănătate (HPFS). Toate trei au fost studii pe termen lung care au urmărit asistente medicale și profesioniști din domeniul sănătății, timp de câțiva ani.
În total, studiul a inclus peste 200000 de persoane, cărora le-a fost urmărită starea de sănătate timp de circa 30 de ani.
Au fost colectate informații demografice, inclusiv rasa, vârsta, starea civilă, starea de muncă, fumatul, activitatea fizică, durata somnului, medicamentele, istoricul familial, greutatea, înălțimea și diagnosticele medicale.
Participanții au completat, la fiecare doi până la patru ani, chestionare privind frecvența alimentelor. Alimentele au fost clasificate în patru grupe principale: neprocesate/minim procesate, ingrediente culinare procesate, alimente procesate și alimente ultraprocesate.
UPF-urile au fost apoi împărțite în 10 grupuri care se exclud reciproc: pâine și cereale (care au fost apoi împărțite în subgrupe: cereale pentru micul dejun, pâine neagră/cu cereale integrale, pâine cu cereale rafinate); sosuri, tartine si condimente; Gustări și deserturi dulci ambalate; gustări sărate ambalate; Băuturi îndulcite cu zahăr; carne roșie procesată, pasăre și pește; preparate mixte gata de mâncat/încălzite; Deserturi pe bază de iaurt/lactate; băuturi tari; băuturi îndulcite artificial.
Calitatea dietei a fost determinată prin utilizarea unei evaluări validate. Au fost calculate consumul total zilnic de energie și UPF. Cercetătorii au urmărit, de asemenea, dosarele medicale ale participanților pentru certificatele de deces și diagnostice, în special, BCV, CHD și accident vascular cerebral (boala cardiovasculară este un termen umbrelă pentru orice tip de boală care afectează inima – iar boala coronariană este un tip specific de BCV care implică arterele devin înfundate și pot crește riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral).
Concluzia studiului, alarmantă
După ce au fost efectuate mai multe analize statistice, cercetătorii au descoperit că un aport total mai mare de UPF a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare (BCV) și accident vascular cerebral. Mai exact, în comparație cu cei cu un aport global mai mic de UPF, cei cu cel mai mare aport de UPF au părut să aibă un risc cu 17% mai mare de BCV și cu 9% mai mare risc de accident vascular cerebral.
Sucurile, cu zahăr, dar și cu îndulcitori, cresc riscul de boli cardiovasculare și AVC
Alimentele specifice au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare sau mai mic. De exemplu, un aport ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr și carne procesată a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral (AVC). Și consumul ridicat de băuturi îndulcite artificial a fost asociat cu un risc mai mare pentru aceste afecțiuni.
Gustările sărate și deserturile pe bază de iaurt, asociate cu un risc de îmbolnăvire mai redus
Dar gustările sărate ultraprocesate (cum ar fi floricelele de porumb), cerealele simple i și deserturile pe bază de iaurt/lactate au fost invers asociate cu riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral – ceea ce înseamnă că au fost legate de un risc mai scăzut. Și pâinea ultraprocesată și cerealele reci au fost asociate cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.
Cum se aplică acest lucru în viața reală?
Titlurile știrilor reunesc adesea toate UPF-urile sub aceeași umbrelă. Și, deși este adevărat că un consum regulat al multora dintre ele poate contribui la un risc mai mare de îmbolnăvire – cum ar fi carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr și artificial – unele alimente considerate UPF-uri pot ajuta, de fapt, la îmbunătățirea sănătății. Acestea includ alimente bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală, cerealele și floricelele, precum și iaurtul.
Dar trebuie să fii un consumator înțelept al acestor alimente și să citești etichetele. Unele alimente din cereale integrale pot conține totuși niveluri ridicate de zahăr adăugat, grăsimi și/sau sare.
Acest lucru este valabil și pentru iaurt. Indiferent dacă alegeți iaurt grecesc sau iaurt obișnuit, este indicat să-l consumați simplu sau să adăugați în el miere sau fructe.
Evitați iaurtul degresat pentru că poate avea adaosuri pentru îngroșare. Ideal este să alegeți iaurt din lapte integral.
Și sucurile carbogazoase pot fi înlocuite cu apă mineral carbogazoasă, în care puteți adăuga ierburi sau fructe, pentru aromatizare.
Puteti adauga si un link către studiu, sau măcar autorii articolului și anul publicării studiului?