Un cunoscut chef italian crede că gătitul la air fryer va surclasa treptat toate celelalte metode. Ar putea face chiar să dispară cuptoarele tradiționale?

GapMkOrWcAAS8BK

Pentru carbonara, nu, dar friteuza cu aer cald poate fi utilizată inclusiv pentru a prepara multe rețete tradiționale de paste, crede un chef italian activ în UK. Gino D’Acampo a devenit un mare susținător al gătitului la air fryer, așa încât a experimentat tot ce se putea în el. De exemplu, spune el, se pot găti în friteuza cu aer cald lasagna, cannelloni sau vinete alla parmigiana, potrivit publicației  reportergourmet.com.

D’Acampo nu doar că are acasă trei friteuze cu aer cald, dar crede atât de mult în acest gadget culinar că a creat și o linie proprie și a publicat recent și o carte de rețete dedicate noilor air fryer.
„Cuptorul tradițional ar trebui să se îngrijoreze. Poate nu în următorii patru sau cinci ani, dar peste zece…”, spune el într-un dialog cu reporterul unui cotidian britanic, nevrând să dea glas până la capăt ideii că mai devreme sau mai târziu cuptoarele tradiționale ar putea fi complet înlocuite de tehnologia air fryer.

”Economie de spațiu, energie și timp”

Motivația? Practicitate și sustenabilitate. „Economisește spațiu, energie și timp”, subliniază el, adăugând că o friteuză cu aer cald este ușor de transportat, ideală pentru campinguri sau seri petrecute în grădină. Seamănă cu cuptorul classic, dar are câteva atu-uri în plus, mai spune el: „Fac 99% din aceleași lucruri, friteuza cu aer cald este pur și simplu un cuptor mai mic și portabil.”

Vezi detalii

Dar nu toate rețetele italiene se potrivesc acestui instrument modern, însă o parte importantă dintre ele, da. „Jumătate dintre preparatele italiene pot fi realizate cu o friteuză cu aer cald. Nu poți face o carbonara, e drept, ar fi absurd!”, glumește el, evidențiind că nimic nu poate înlocui pastele fierte în apă sărată „ca marea”.

Totuși, pentru preparate precum lasagna, vinete alla parmigiana, paste la cuptor în general, mămăligă crocantă sau chiar budincă din panettone, friteuza cu aer cald poate fi un aliat de neprețuit. „Mama mea, Alba, ar fi adorat friteuza cu aer cald. Locuind singură în ultimii ani ai vieții, se plângea adesea de cât consumă cuptorul și de timpul necesar pentru curățare. Acest gadget ar fi fost perfect pentru ea.”

Cât despre cartea de rețete speciale pentru air fryer, se numețte Gino’s Air Fryer Cookbook: Italian Classics Made Easy și cuprinde toate tipurile de preparate. Este o carte concepută pentru a simplifica bucătăria italiană, făcând-o mai accesibilă și încercând să elimine o parte din aura sa, care uneori îi poate intimida pe cei care sunt la început în ale gătitului. Totodată, o carte la fel de prietenoasă și cu cine nu vrea sau nu are mult timp de petrecut în bucătărie. ”Inovează fără a-ți uita niciodată rădăcinile”, rămâne deviza sa.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *