Cina de Crăciun este, pur și simplu, incompletă fără niște cartofi la cuptor delicioși, dar mulți dintre noi fac aceeași greșeală în fiecare an, ceea ce îi împiedică să-i savureze crocanți.
Cartofii la cuptor sunt o mâncare preferată de sărbători, iar obținerea unui rezultat perfect poate ridica cina de Crăciun la un alt nivel.
Deși masa poate fi plină cu diverse preparate, nimic nu se compară cu un cartof la cuptor care este pufos pe interior și acoperit de o crustă crocantă și plină de savoare.
Mulți oameni fac, potrivit express.co.uk, o greșeală comună atunci când pregătesc cartofii la cuptor. Obținerea texturii perfecte este esențială.
Totuși, un chef renumit a semnalat o greșeală frecventă pe care mulți bucătari amatori o fac, ceea ce împiedică dezvoltarea acelei cruste dorite.
Pasul 1: Prefierberea cartofilor și lăsarea lor la răcit
Marc Williams, directorul unei școli de gătit la The Grand din York, a oferit sfaturi experte pentru a ne ajuta să pregătim cina de Crăciun perfectă pentru cei dragi.
Printre sfaturile sale valoroase se află un pas esențial în pregătirea cartofilor: lăsarea lor să se răcească complet după prefierbere, un pas adesea ignorat, care duce la obținerea unor cartofi la cuptor mai puțin crocanți.
Marc a precizat: „Pentru cartofii perfecți, decojiți-i, puneți-i în apă rece și aduceți-o la fierbere. Fierbeți timp de aproximativ șase minute până când marginile devin moi. Apoi, scurgeți-i și așteptați până când aburul încetează. Nu veți obține un rezultat crocant dacă sunt plini de apă.”
Pasul 2: Preîncălziți grăsimea, înainte de a adăuga cartofii!
Marc a oferit și alte sugestii pentru a vă asigura că veți prepara niște cartofi la cuptor ce vor fi vedeta serii pentru invitați.
Chef-ul a continuat: „Preîncălziți grăsimea aleasă într-un cuptor încins – eu prefer grăsimea de rață! Nu uitați să condimentați cartofii și apoi adăugați-i cu grijă în grăsimea de rață.”
„Coaceți aproximativ douăzeci de minute într-un cuptor încins înainte de a-i întoarce; acest lucru permite formarea unei cruste dedesubt, astfel încât nu veți lăsa jumătate din cartof lipită de tavă.”
Vrei să gătești rapid? Încearcă la air fryer!
Pentru cei care doresc să economisească timp și bani în pregătirile de sărbători, Marc a sugerat o metodă ingenioasă: folosirea unui aparat de gătit cu aer cald (air fryer) în locul cuptorului tradițional.
El a menționat: „Sunt grozave aceste aparate pentru cartofii la cuptor și reduc semnificativ timpul de gătire. Modelele cu două compartimente sunt excelente pentru a găti la temperaturi diferite.”
„Încercați morcovi glazurați cu miere într-o parte la 180°C și cartofi la cuptor în cealaltă parte la 200°C. Acest lucru va face ca ziua să fie mai ușoară și va elibera spațiu în cuptor, dacă este necesar. Doar nu încercați să puneți un curcan în aer fryer!”, a mai spus Marc.
Pont-uri pentru o masă de Crăciun fără cusur
Pentru a reduce și mai mult anxietatea legată de gătitul de sărbători, Marc a oferit câteva sfaturi utile legate de timp, spunând: “Cartofii copți se fac dimineața și se reîncălzesc ulterior,” și a încurajat gospodinele să “facă o listă de pregătire a zilei și să facă tot ce pot în avans. Majoritatea lucrurilor le fac cu o zi înainte și doar le reîncălzesc.”
De asemenea, el a subliniat importanța timpului de odihnă al curcanului, asigurându-i pe toți: “Curcanul trebuie să stea la odihnă cel puțin 30 de minute, pentru a avea suficient timp să pui restul înapoi în cuptor.”