Un bărbat care urma dieta carnivoră a avut un colesterol de 1.000 de unități și a observat un simptom șocant pe mâinile sale/ Bărbatul consuma doar produse de origine animală, inclusiv carne, kilograme de brânză și batoane de unt/ Medicii au decis: dieta mediteraneeană este cea mai sănătoasă

dieta carnivoraBUN Sursa foto: Pexels

Un bărbat care a consumat „cantități extrem de mari de grăsimi și proteine”, ca parte a dietei carnivore, a dezvoltat brusc, potrivit today.com, umflături galbene pe palmele mâinilor sale  – depozite de colesterol excesiv sub piele, spune medicul său.

Pacientul anonim, care are aproximativ 40 de ani, mânca până la 6-9 kilograme de brânză pe zi, plus batoane de unt și alte grăsimi pe care le adăuga la hamburgerii zilnici, spune dr. Kostas Marmagkiolis, cardiolog intervenționist la Spitalul General Tampa, USF Health și Tampa Heart din Florida, care l-a tratat.

Bărbatul avea cel mai mare colesterol pe care  cardiologul său l-a văzut vreodată

Testele au arătat că bărbatul avea un colesterol total mai mare de 1.000 de unități, unul dintre cele mai mari rezultate pe care le-a văzut Marmagkiolis vreodată. Nivelurile sănătoase pentru adulți sunt sub 200 de unități.

„Acest pacient nu știa că are colesterolul atât de mare”, spune Marmagkiolis, menționând că avea colesterol normal de-a lungul multor ani.

„Brusc, într-un an, colesterolul său a crescut dramatic, iar în același timp au apărut acele leziuni. Așadar, trebuie să presupunem – bazându-ne pe istoricul acestui pacient – că acele leziuni au fost direct cauzate de colesterolul ridicat, care a fost direct cauzat de tipul de dietă pe care o urma”, a mai precizat medicul.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Vreme de opt luni, bărbatul a mâncat doar proteine

Timp de opt luni, bărbatul a urmat dieta carnivoră – un plan bogat în proteine și fără carbohidrați, care se concentrează pe consumul exclusiv de produse de origine animală, în special carne, ouă și unele produse lactate și care exclude fructele, legumele și cerealele. Asta înseamnă consumul multor grăsimi saturate, care pot crește colesterolul, avertizează nutriționista Kristin Kirkpatrick.

Pacientul a spus că a pierdut în greutate, a avut mai multă energie și a experimentat o claritate mentală îmbunătățită, conform unui raport de caz din JAMA Cardiology. Dar medicul său de familie a observat umflăturile galbene și grase de pe mâinile sale și l-a trimis la medicul cardiolog Marmagkiolis.

Semnele din palmele bărbatului, alarmă pentru cardiologi

Depozitele galbene sub piele sunt un semnal de alarmă pentru cardiologi de a verifica nivelul colesterolului, spune Marmagkiolis.

„Credem că acesta este un mod prin care corpul elimină colesterolul suplimentar din sânge, atunci când nu îl poate procesa”, observă el.

Când umflăturile apar pe pleoape, cel mai frecvent loc, acestea se numesc xantelasma.

Când apar pe alte părți ale corpului, inclusiv pe mâini, coate și tălpi, se numesc xantom.

Doar aproximativ 1% dintre pacienții care au nivelul de colesterol ridicat dezvoltă aceste umflături, predispoziția genetică jucând și ea un rol important, spune Marmagkiolis.

Depozitele galbene sunt complet nedureroase și inofensive – sunt pur și simplu un semnal vizual al unei posibile tulburări metabolice, adaugă el. Odată ce apar, în general nu dispar, dar pot fi îndepărtate de un dermatolog.

În cazul acestui pacient, umflăturile indicau „o cantitate uimitoare de colesterol în sângele său”, remarcă cardiologul. În general, astfel de niveluri extreme sunt o condiție urgentă care necesită atenție medicală imediată, spune Marmagkiolis.

Colesterolul ridicat, risc de atac de cord și accident vascular

Colesterolul ridicat duce la acumularea de placă în artere, ceea ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, conform Institutului Național pentru Sănătatea Inimii, Plămânilor și Sângelui.

Medicii i-au recomandat pacientului să schimbe imediat dieta cu una mai echilibrată și să ia medicamente pentru a reduce colesterolul.

Este dieta carnivoră sănătoasă?

Mulți oameni sunt interesați de dieta carnivoră și alte diete keto, pentru că se simt sătui în timp ce pierd în greutate, spune Marmagkiolis. Lipsa carbohidraților forțează corpul să ardă grăsimi pentru energie, în loc de glucoză.

Alte beneficii includ eliminarea zahărului, cerealelor rafinate și alimentelor ultraprocesate, care au fost legate de obezitate și diabet de tip 2, spune Kirkpatrick.

Dieta carnivoră furnizează nutrienți precum riboflavina, zincul, vitamina B6, vitamina B12, seleniul și vitamina A, dar este deficitară în magneziu, calciu, vitamina C și fibre, au descoperit studiile.

Persoanele pot experimenta deficiențe de nutrienți deoarece elimină alimentele pe bază de plante, care sunt bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale, observă Kirkpatrick. Lipsa de legume poate duce la probleme digestive și constipație, adaugă ea.

În general, pacienții care urmează astfel de diete extreme sunt mult mai expuși riscului de a avea niveluri anormale de colesterol, spune Marmagkiolis.

Medicii au dat verdictul: Dieta mediteraneeană este cea mai sănătoasă!

Dr. Jeremy London, un chirurg cardiac din Georgia, care nu a fost implicat în raportul de caz, spune că dieta carnivoră poate funcționa pentru unii, dar majoritatea oamenilor vor fi mai sănătoși atunci când consumă o dietă echilibrată de nutrienți.

„Corpurile noastre sunt făcute să funcționeze pe proteine, grăsimi și carbohidrați. Orice este dus în extrem nu va fi niciodată benefic. … În general, dacă te concentrezi pe alimente întregi, cum ar fi carne slabă, verdețuri, legume, fructe și fibre, vei merge bine”, spune London.

Dieta mediteraneană este cea mai sănătoasă, spun doctorii Marmagkiolis și London, menționând studiile care arată beneficiile acesteia pentru inimă și nu numai.

Persoanele care sunt, în continuare, interesate să urmeze dieta carnivore, ar trebui să-și monitorizeze, atent, nivelul colesterolului, prin analize de sânge și să consulte un dietetician sau un medic care poate monitoriza efectele consumului exclusiv de produse de origine animală, spune Marmagkiolis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *