Un adolescent de doar 14 ani a inventat un dispozitiv portabil bazat pe inteligență artificială, care detectează reziduurile de pesticide rămase pe produse chiar și după spălare: „Am putea reduce riscul unor probleme de sănătate precum cancerul cerebral, leucemia, Alzheimer sau boala Parkinson”

legume, nasul rosu, poveste, rosii Sursa foto: Facebook Nasul Roșu

Un adolescent de doar 14 ani, Sirish Subash, a impresionat comunitatea științifică și întreaga Americă cu un dispozitiv inovator care promite să schimbe modul în care verificăm reziduurile de pesticide de pe fructele și legumele noastre. Elev în clasa a IX-a la Snellville, Georgia, Subash a câștigat recent prestigiosul titlu de „Cel mai Tânăr Om de Știință al Americii” în cadrul competiției organizate de 3M și Discovery Education. Competiția, desfășurată în St. Paul, Minnesota, este una dintre cele mai importante concursuri de știință pentru elevii din școlile gimnaziale din Statele Unite, conform USA Today.

Proiectul său, intitulat PestiSCAND, este un dispozitiv portabil bazat pe inteligență artificială, care detectează reziduurile de pesticide rămase pe produse chiar și după spălare. Inspirat de statistici alarmante oferite de Food and Drug Administration (FDA), care arată că 70,6% din produsele de pe piață conțin reziduuri de pesticide, Subash a decis să găsească o soluție eficientă pentru această problemă. „Reziduurile de pesticide sunt un contaminant care se găsește în mod obișnuit pe produse”, a explicat tânărul cercetător.

O soluție revoluționară pentru o problemă gravă

Subash a testat eficacitatea PestiSCAND pe spanac și roșii, obținând o rată de acuratețe impresionantă de peste 85%. Dispozitivul său nu doar că a îndeplinit obiectivele stabilite în cadrul proiectului său în ceea ce privește viteza și eficiența, dar a deschis și noi posibilități pentru reducerea riscurilor asociate cu consumul de pesticide.

„Dacă le-am putea detecta, am putea evita să le consumăm. Am putea reduce riscul unor probleme de sănătate precum cancerul cerebral, leucemia, Alzheimer sau boala Parkinson”, a explicat Subash.

Competiția „Cel mai tânăr om de știință al Americii”

Competiția „Cel mai tânăr om de știință al Americii” a fost organizată de 3M și Discovery Education timp de 17 ani, reunind studenți talentați în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM). Proiectele prezentate în cadrul concursului sunt evaluate în funcție de creativitate, ingeniozitate și capacitatea de comunicare a participanților. Pe lângă titlul prestigios, Subash a primit și un premiu în valoare de 25.000 de dolari.

Pe locul doi s-a clasat Minula Weerasekera, o elevă de clasa a IX-a din Beaverton, Oregon, care a dezvoltat o soluție pentru stocarea energiei prin intermediul unor compuși organici. William Tan, elev de clasa a VIII-a din Scarsdale, New York, a ocupat locul al treilea cu un recif artificial inteligent care încurajează creșterea coralilor și a altor forme de viață marină. Cei doi au primit premii de 2.000 de dolari fiecare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *