Ferma Casa Rossa din Menfi
Crescută în Menfi, o zonă agricolă și viticolă istorică între provinciile Agrigento și Trapani, Giusy Buscemi a fondat ferma Casa Rossa, care astăzi produce ulei de măsline și avocado. Numele vine de la un vechi depozit pe care l-a renovat împreună cu soțul său, Jan Michelini, după nașterea primei lor fiice:„Era o ruină pe care am transformat-o, iar acum este înconjurată de măslini, iar dorința noastră este să spunem povestea acestei regiuni prin ochii noștri, inspirați constant de frumusețea ce ne înconjoară și de dragostea pe care o nutrim pentru acest loc”, mai spune ea.
Recoltarea măslinelor în Sicilia este un ritual care se repetă an de an, toamna, iar Giusy participă activ la acest moment tipic tradițiilor de familie din zona meridională a Italiei. Ea încearcă, prin exemplul ei, să reprezinte o inspirație pentru oricine vrea să investească în agricultura de pe insulă. Inclusiv ca mesaj pro pozitiv, împotriva depopulării zonelor agricole ale Siciliei.
”Bag in wood”, ca simbol de sustenabilitate
Uleiul extravirgin de măsline Casa Rossa este caracterizat de un echilibru armonios între diversele soiuri locale cultivate în regiunile Menfi: Nocellara del Belìce, Biancolilla și Cerasuola. Printre inovațiile fermei se numără bag in wood, un ambalaj special din lemn, care protejează uleiul de oxidare. Odată golit, consumatorii pot refolosi recipientul și umple direct de la fermă sau din altă parte cu ulei de măsline local, reducând astfel deșeurile și impactul asupra mediului.
Pe lângă producția de ulei, ferma dezvoltă și o cultură de avocado, care este deocamdată la nivel experimental. În pasul următor din proiect este producția de miere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food: