Un sibian procesează la rece ulei de floarea soarelui high oleic, într-un proiect antreprenorial în care a implicat și casa bunicilor

ulei presat la rece floarea soarelui Sibiu investitie AFIR casa bunicilor foto: g4media.ro

Din toamna anului trecut, sibianul Stelian Băcilă, în vârstă de 50 de ani, a început o afacere pe cont propriu, după ce o bună perioadă de timp și-a petrecut-o la muncă în Germania. În casa bunicilor de la Tălmăcel, sibianul a deschis o mică hală în care produce ulei high oleic, presat la rece și obținut  din semințe decorticate de floarea soarelui, scrie g4media.ro.

„Presa am achiziționat-o pe fonduri motivând în fața experților de la AFIR, utilitatea unei prese de ulei în cadrul unei ferme de porci, că de fapt noi producem mai mult furaj proteic pentru animale, uleiul era aproape un reziduu”, a povestit acesta.

Uleiul high oleic conține niveluri ridicate de acid oleic (grăsime mononesaturată Omega 9). Această grăsime este benefică pentru sănătate deoarece îmbunătățește nivelurile de colesterol, are efect antihipertensiv (reduce presiunea arterială), poate regula greutatea corporală, iar dacă este folosit ca înlocuitor pentru grăsimile saturate și grăsimile trans (care sunt considerate mai puțin sănătoase) poate reduce riscul de apariție al anumitor boli.

„În 2017 am descoperit acest hibrid de floarea soarelui. Este vorba despre semințe decorticate pentru că pe coajă și sub coajă, până la miez, este ceară și nu se dorește acea ceară în ulei. Dacă la uleiul de măsline avem niște standarde pe care orice ulei de măsline ar trebui să le îndeplinească, la uleiul de floarea soarelui și alte uleiuri presate la rece, nu există standarde, fiecare face cum dorește. Eu mi-am pus niște țeluri mai înalte și mă apropii de standardele uleiului de măsline”, a explicat Stelian pentru Turnul Sfatului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *