UE și Moldova au ajuns la un nou acord privind relațiile comerciale: Cote tarifare mai mari pentru prune, struguri și carne / Sucul de struguri, roșiile și usturoiul vor beneficia de eliminarea taxelor vamale

struguri eco struguri in sera sera ecologica Mihai Carbunar Bihor agricultura ecologica foto: pixabay.it

Uniunea Europeană și Republica Moldova au convenit actualizarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, potrivit Comisiei Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Conform sursei citate, noul acord are scopul de a susține aspirațiile europene ale Moldovei, fără a neglija interesele Uniunii, pe modelul altor acorduri comerciale încheiate de UE.

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în Uniune, noile prevederi extind oportunitățile pentru ambele părți, ținând cont totodată de sensibilitățile unor sectoare agricole.

Ce prevede acordul:

  • Mai mult loc pe piața europeană pentru fructele moldovenești. UE a fost de acord să mărească cotele tarifare pentru produse agricole moldovenești care nu au fost încă liberalizate complet:

    • Prune, struguri de masă, mere și cireșe: Cotele vor fi ajustate în funcție de volumele recente de comerț și de integrarea Moldovei în economia UE.

    • Aceste măsuri vor permite creșterea exporturilor, asigurând în același timp că „exportatorii moldoveni pot continua să exporte cel puțin aceleași cantități ca în cadrul măsurilor comerciale autonome (ATMs)”.

  • Importuri fără taxe pentru alte produse moldovenești:

    • Sucul de struguri, roșii și usturoi vor beneficia de eliminarea taxelor vamale (cu excepția elementului specific din sistemul de prețuri de intrare pentru roșii).

  • Acces sporit pentru produse europene în Moldova. Moldova, la rândul său, a acceptat să mărească cotele pentru exporturile agricole ale UE:

    • vor crește cotele pentru carne de porc și pasăre, iar

    • vor fi introduse cote tarifare noi pentru carne congelată fără os, lapte și unt.

Condiții și mecanisme de protecție

Noua deschidere a pieței europene pentru produsele moldovenești este condiționată de alinierea treptată a Republicii Moldova la standardele de producție europene, cum ar fi cele privind utilizarea pesticidelor. „Această abordare este în concordanță cu logica procesului de aderare a Moldovei la UE și cu adoptarea acquis-ului comunitar”, se arată în comunicatul oficial.

Acordul prevede și un mecanism de salvgardare, care permite adoptarea de măsuri adecvate în cazul în care importurile provoacă efecte negative pentru oricare dintre părți. În cazul UE, evaluarea poate fi făcută la nivelul unuia sau mai multor state membre.

Ce urmează

Este prevăzută o revizuire a acordului în anul 2027, pentru a analiza: progresele Moldovei către aderarea la UE, gradul de integrare al pieței sale cu piața europeană, gradul de utilizare a cotelor comerciale convenite, dar și evoluția capacităților de producție și import.

Detaliile acordului vor fi comunicate în următoarele zile statelor membre și Parlamentului European. După revizuirea juridică finală, fiecare parte va parcurge pașii procedurali pentru ratificarea oficială a versiunii actualizate a DCFTA.

„Comisia va adopta în zilele următoare o propunere de decizie a Consiliului pentru ca acesta să aprobe acordul. Apoi, acordul va fi adoptat oficial de Comitetul de Asociere UE-Moldova.”

Între timp, începând cu 24 iulie 2025, data la care expiră măsurile comerciale autonome (ATMs), schimburile comerciale vor continua în baza prevederilor actualului DCFTA, până la intrarea în vigoare a noii versiuni.

Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova a fost semnat în iunie 2014

Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat complet în vigoare în iulie 2016. Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) este o parte esențială a acestui acord și asigură accesul fără taxe pentru majoritatea produselor moldovenești.

În iulie 2022, UE a introdus măsuri comerciale autonome (ATMs) pentru a sprijini economia Republicii Moldova, afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Conflictul a perturbat rutele tradiționale de export ale Moldovei, multe dintre ele trecând prin Ucraina.

ATMs au fost reînnoite de două ori și au expirat pe 24 iulie 2025. În această perioadă, exporturile moldovenești către UE au crescut semnificativ – de la 1,8 miliarde euro în 2021 la 2,2 miliarde euro în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *