Alimentele se irosesc adesea pentru că fie cumpărăm prea multe, fie gătim prea mult sau nu le depozităm corect. Specialiștii de la Half Your Plate au câteva sfaturi pentru a ne ajuta să nu mai aruncăm alimente și să evităm risipa alimentară.
-
Mere
Pentru a preveni ofilirea merelor (încrețirea cojii) depozitați-le în frigider în loc să le păstrați în bucătărie pe blat. Merele se coc rapid și se strică dacă sunt lăsate la temperatura camerei. Aceste fructe se coc de șase până la zece ori mai repede la temperatura camerei decât în frigider!
Dacă, totuși, s-au copt prea tare și nu mai sunt bune, le puteți adăuga la smoothie-uri, chutney-uri, curry-uri sau le puteți fierbe într-un sos de mere.
-
Salata
Cel mai bun mod de a evita ca salata să se strice acasă este să o păstrați în frigider și să o verificați des! Salata trebuie păstrată în ambalajul original sau învelită lejer într-o cârpă umedă. Dacă salata a devenit moale, puneți-o într-o baie de gheață și se va redresa rapid pentru a fi preparată.
-
Roșiile
Dacă roșiile se strică, acestea pot fi congelate și folosite mai târziu pentru sosuri și supe. Dacă aveți roșii prea coapte, le puteți transforma în pastă de roșii, salsa sau o frittata.
-
Bananele
Bananele sunt dintre puținele fructe care ar trebui păstrate pe blatul din bucătărie sau în cămară, într-un loc răcoros. Pentru a încetini coacerea bananelor, înfășurați și sigilați tulpinile cu folie de plastic. Odată ce sunt coapte, băgați-le în frigider. Coaja se va înnegri din cauza aerului rece, dar interiorul este perfect în regulă și ar trebui să se mai păstreze câteva zile. Dacă nu puteți mânca toate bananele coapte deodată, decojiți-le și congelați-le pentru a le utiliza ulterior, evitând, astfel, risipa alimentară.
-
Fructe citrice
Fructele citrice, cum ar fi portocalele, lămâile și limele, sunt adesea puse în boluri de fructe pe tejghea. Cu toate acestea, ele ar trebui de fapt lăsate în frigider. Păstrarea citricelor într-un bol cu apă în frigider poate ajuta fructele să își păstreze umiditatea și prospețimea timp de câteva luni. Toate fructele citrice pot fi decojite, tăiate felii și congelate sau pot fi transformate în sucuri în tăvițele cu cuburi de gheață și congelate pentru a fi adăugate în băuturi. De asemenea, puteți folosi cojile de citrice pentru a infuza apă.
-
Struguri
Ați putea fi tentați să expuneți strugurii într-un bol de fructe, dar și aceștia se păstrează cel mai bine în frigider. Puteți congela strugurii și să-i consumați mai târziu ca o gustare gustoasă sau îi puteți amesteca în smoothie-uri. De reținut este faptul că strugurii congelați nu sunt pentru copiii mici, deoarece sunt un pericol de sufocare.
-
Ceapa
Dulapul este cel mai bun loc pentru a depozita ceapa. Ceapa (galbenă, roșie sau albă) se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros, uscat și întunecos. Contrar credinței populare, ceapa și cartofii nu sunt prieteni! Depozitați aceste produse separat. Dacă aveți nevoie doar de o jumătate de ceapă, păstrați restul în frigider. Ceapa de primăvară sau ceapa verde se păstrează de asemenea cel mai bine în frigider. Pentru a folosi ceapa rămasă, adăugați-o la o supă de legume sau tocană.