Trucuri culinare ce te vor ajuta să prepari mai ușor masa de Crăciun

craciun gatitBUN Sursa foto: Pexels

Aceste sarcini, care durează nici 15 minute te vor ajuta să nu petreci ore stresante în bucătărie, în ziua de Crăciun.

Fă-ți un plan și o listă

Scriind ce vei găti și lista de cumpărături pentru aceste preparate, vei economisi, potrivit bbc.co.uk, timp și bani. De asemenea, nu vei ajunge, așa cum se mai întâmplă, să cumperi de două ori aceleași ingrediente, spune bloggerul culinar Ciara Attwell. Prin urmare, nu vei cheltui mai mult decât ți-ai propus.

Întreabă familia ce își dorește cu adevărat (și ce nu o deranjează) pentru mâncarea de Crăciun. Poate reușești să bifezi câteva sarcini înainte de a începe.

Vezi detalii

Pregătește, din timp, feluri de mâncare, în pungi, și pune-le în congelator

Dacă îngheți feluri de mâncare, din timp, vei petrece două minute în plus punându-le în pungi pentru congelator, spune Kate Hall, cunoscută și ca The Full Freezer – pasionată de pregătirea din timp a mâncărurilor de Crăciun.
„Prin aplatizarea pungilor pentru congelator vei folosi mai puțin spațiu și, cel mai important, vei putea dezgheța totul mai repede. De exemplu, sosul de brânză și sosul de carne pot fi păstrate în acest fel. În ziua în care vei găti pentru Crăciun, pune punga sigilată într-un vas cu apă rece. Așa se va dezgheța în aproximativ 10-30 de minute. Dacă durează mai mult, schimbă apa pentru a o menține rece. Apoi, pune conținutul în tigaie sau într-un bol pentru microunde și încălzește.”

Pregătește cartofii pentru prăjit

„Curăță și taie cartofii, pune-i în apă rece sărată și adu-o la fierbere, apoi fierbe-i timp de 5 minute (dacă sunt bucăți mai mari, fierbe-i 6 minute)”, spune Hall, adăugând: „Scurge-i și zgârie-i un pic. În acest moment, poți adăuga ulei și făină sau polenta, dacă vrei.”
Apoi lasă-i să se răcească pe o tavă și pune tava la congelator. Când sunt înghețați, pune-i într-o pungă pentru congelator.
Fără a fi nevoie de dezghețare, doar „transferă-i pe o tavă cu ulei fierbinte, condimentează-i și gătește-i timp de 45-60 de minute la 200°C.”

Pune deoparte feluri de mâncare din cămară

Dacă planurile se schimbă, ceea ce se poate întâmpla frecvent în aceste zile, poate va trebui să adaugi ceva în plus pentru cina festivă, ceva pe care nu l-ai planificat. Un desert sau o salată pot fi ușor de făcut din ingredientele din cămară, în caz că mai apare un invitat surpriză.
Un trifle este un desert excelent fără gătit – chiar și faimoasa Angela Hartnett, bucătar cu stele Michelin, folosește pudră de cremă de vanilie, biscuiti de trifle și zmeură congelată pentru a face un trifle rapid cu sherry. Dacă ai un invitat vegan (sau cu alergii la ouă sau lapte), un trifle vegan este la fel de ușor de făcut.

Fă extra sosuri pentru prânzul de Crăciun

Dacă ai un prânz de Crăciun, Anna Williams, șefa cofetarilor la Fallow din Londra, sugerează să faci o cantitate dublă de sos pentru a păstra în plus. „Fă mai mult și pune-l la congelator. Îl poți folosi de Revelion. În ziua respectivă, încălzește-l într-o tigaie și adaugă niște sucuri proaspete din gătit și e gata, fără stres.”

Pune deoparte cârnații

Învelitul cârnaților în bacon nu este o muncă grea, dar îți ia timp. „Poți să-i prepari și să-i pui pe o tavă în congelator. Când sunt înghețați, pune-i într-o pungă pentru congelator. În ziua respectivă îi poți găti direct din congelator”, spune Hall.

Pregătește un pachet de varză roșie

Dacă nu folosești o oală sub presiune, varza roșie poate dura destul de mult timp pentru a fi preparată. Așadar, spune Hall, de ce să nu pregătești ingredientele dinainte, astfel încât atunci când o vei găti (pe aragaz sau în slow cooker) să fie doar o chestiune de pus totul în oală?

Scrie un program și externalizează sarcini

Cum multe Crăciunuri ai stat numai în bucătărie, roșie la față și cu întârzieri. Când cineva te întreaba dacă pot să te ajute, răspundeai rapid: „Nu, nu!”. E vremea să procedezi altfel.
Scrie-ți lista cu sarcinile de gătit din ziua respectivă, cu orele estimate și evidențiază sarcinile pe care le poți da altora.

Trucuri pentru ingrediente de lux

Fă înghețată de mincemeat (un amestec de mere  tocate și fructe uscate) pentru un desert inedit, spune Anna Williams. „Blenduiește puțin mincemeat și amestecă-l cu înghețată înmuiată, apoi pune-l la congelator”, recomandă ea.

Plăcintă… instant, de Crăciun

„Dacă vrei să ai plăcinte cu mincemeat proaspăt coapte în ziua de Crăciun. ia aluat gata făcut și mincemeat. Poți adăuga un strop de coajă de lămâie, condimente sau fructe pentru a le personaliza” spune Williams.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *