Fermierii din Marea Britanie și-au găsit un aliat nesperat în gigantul Tesco, în lupta lor împotriva impozitului pe moștenire lansate de ministrul de finanțe Rachel Reeves. Tesco, cel mai mare client al agriculturii britanice, i-a cerut ministrului să oprească această politică, avertizând că este în joc viitorul securității alimentare a Regatului Unit.
Lovitura dată de Tesco a fost amplificată de alte două mari supermarketuri, Lidl Și Co-Op, care i s-au alăturat, exact când ministrul de finanțe se află la Forumul Economic Mondial de la Davos, de unde încearcă să atragă investiții.
În plus, un nou raport al Biroului pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) a avertizat că această politică fiscală ar putea genera mai puține venituri decât spera Trezoreria, adică 500 de milioane de lire sterline pe an, deoarece familiile utilizează planificarea fiscală pentru a evita taxa.
Ashwin Prasad, directorul comercial al Tesco, a declarat pentru independent.co.uk că asigurarea faptului că fermele rămân sustenabile din punct de vedere economic este „esențială” nu numai pentru securitatea alimentară, ci și pentru ca clienții „să poată continua să obțină alimentele de calitate pe care le doresc, la un preț pe care și-l pot permite”.
Reamintim că ministrul Rachel Reeves s-a confruntat cu o reacție furibundă la decizia sa de a extinde impozitul pe moștenire, la fermele de familie, ceea ce criticii avertizează că ar putea însemna sfârșitul pentru fermele de familie din Anglia. Asta înseamnă că fermele evaluate la 1 milion de lire sterline sau mai mult, vor fi supuse unui impozit pe moștenire de 20 %. Această măsură, denumită neoficial „taxa pe tractor”, are ca scop generarea de venituri suplimentare pentru finanțarea serviciilor publice, precum educația și sănătatea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Fermierii britanici și-au exprimat îngrijorarea că această taxă va pune în pericol sustenabilitatea fermelor de familie, forțându-i pe moștenitori să vândă terenuri pentru a acoperi obligațiile fiscale. Această situație ar putea afecta negativ producția națională de alimente și ar putea crește dependența de importuri. În noiembrie 2024, aproximativ 20.000 de fermieri au protestat la Londra, împotriva acestei măsuri, subliniind impactul negativ asupra agriculturii și comunităților rurale.
Agricultorii au nevoie disperată de mai multă certitudine
Ashwin Prasad, directorul comercial al Tesco, a afirmat: „Agricultorii au nevoie disperată de mai multă certitudine. După ani de schimbări de politică, a fost mai greu ca niciodată pentru ei să planifice în viitor, sau să investească în fermele lor.
La rândul său, Lidl a afirmat, într-o declarație: „Asigurarea securității și a investițiilor pe termen lung pentru agricultura britanică este esențială pentru a contribui la asigurarea faptului că fermierii pot continua să producă alimente accesibile și din ce în ce mai durabile, pentru generațiile viitoare.
„Suntem îngrijorați de faptul că recentele modificări ale regimului impozitului pe moștenire vor avea un impact asupra încrederii agricultorilor și cultivatorilor și vor reține investițiile necesare pentru a construi un sistem alimentar britanic rezistent, productiv și durabil.
„Prin urmare, susținem solicitarea comunității agricole de a suspenda punerea în aplicare a acestor modificări și de a se consulta cu industria pentru a obține un rezultat reciproc avantajos. Ne vom exprima îngrijorarea în fața guvernului cu fiecare ocazie pe care o vom avea.”
Cei mai afectați vor fi fermierii mai în vârstă!
Gigantul Co-Op a declarat că, deși este conștientă de faptul că miniștrii au de făcut alegeri dificile, „am contactat direct departamentele guvernamentale relevante, pentru a le comunica speranța noastră că vor analiza din nou impactul schimbărilor …. De asemenea, am fost de acord să semnăm scrisoarea sindicatelor agricole din Regatul Unit care va fi trimisă imediat guvernului, pentru a solicita o reconsiderare a modificărilor fiscale propuse”.
Mo Metcalf-Fisher, director de afaceri externe la Countryside Alliance, (organizație de advocacy din Regatul Unit) a declarat că giganții din supermarketuri „înțeleg că beneficiază de pe urma unui sector agricol familial dinamic, lucru pe care majorarea impozitelor propusă de Trezorerie amenință să îl submineze complet.
Devine aproape imposibil să găsești pe cineva care să sprijine această politică, însă Rachel Reeves refuză să consulte părțile interesate relevante din mediul rural pentru a găsi o cale de ieșire din consecințele inutile, create de departamentul său. Dacă guvernul dorește să evite o luptă de lungă durată cu [Countryside Alliance], trebuie să regândească urgent această politică”, a spus acesta.
Pe de altă parte, ministrul mediului, Steve Reed, și-a cerut recent scuze pentru că a „șocat” agricultorii cu măsurile bugetare.
Cu toate acestea, el și alți miniștri dau vina pentru raidul fiscal pe o „gaură neagră” de 22 de miliarde de lire sterline în finanțele publice, lăsată de guvernul conservator anterior.
Purtătorul de cuvânt al liberal-democraților pentru afaceri rurale, Tim Farron, a declarat că raportul „confirmă faptul că impozitul pe fermele de familie al guvernului, care este greșit orientat, este împotmolit în probleme și va penaliza fermierii britanici pentru, practice, niciun beneficiu.
„Este profund îngrijorător faptul că fermierii mai în vârstă vor fi cei mai afectați de această taxă, cu covorul tras de sub ei înainte de a-și putea schimba planurile. Și cu venituri fiscale care se așteaptă să fie extrem de nesigure și instabile timp de două decenii, scuzele cancelarului pur și simplu nu se potrivesc. Guvernul trebuie să facă ceea ce trebuie și să elimine impozitul pe exploatațiile agricole familiale înainte de a fi prea târziu”.