Totul despre căpșuni: beneficii, rețete și sfaturi de consum / Tania Fântână (nutriționist): „Căpșunile sunt niște fructe tare prietenoase cu silueta și sunt și foarte sănătoase”

Tania Fântână, totul despre căpșuni: beneficii, rețete și sfaturi de consum Colaj foto

Găsim de cumpărat, în sfârșit, căpșuni buni, cu gust. Cu imperfecțiuni, cu zeamă, cu miros de copilărie la bunici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Căpșunile sunt niște fructe tare prietenoase cu silueta și încercările noastre de slăbit și sunt și foarte sănătoase.

Cu doar 30 kcal la 100 de grame, putem mânca fără stres de îngrășat fie la micul dejun, fie la gustarea de fructe, între micul dejun și prânz.

Beneficii nutriționale ale căpșunilor

  • Antioxidanți puternici (antocianine, vitamina C) – combat inflamația și stresul oxidativ. Culorile intense știm că sunt foarte bogate în antioxidanți;

  • Sănătate cardiovasculară – pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. Fructele, în general, vin cu aport crescut de vitamine, de potasiu, ce este benefic pentru această afecțiune;

  • Fibre alimentare – susțin digestia și dau sațietate. Semințele din căpșuni sunt benefice în acest sens. Nu le ocoliți;

  • Indice glicemic scăzut (~40) – potrivite și pentru diabetici (în cantități moderate și dacă alegem fructele nu foarte coapte). În niciun caz căpșunii nu trebuie mâncați cu zahăr adăugat. Îmi aduc aminte de această practică din copilărie și țin minte că așa făceau toți copiii. Probabil un obicei copiat de la bunici.

Căpșunile nu sunt cele mai bogate fructe în potasiu, dar conțin o cantitate decentă.

Potasiul ajută la:

  • Reglarea tensiunii arteriale

  • Funcționarea mușchilor și a nervilor

  • Echilibrarea electroliților

Sunt o alegere bună pentru persoanele care vor să limiteze potasiul moderat (de ex., în boală renală ușoară), dar și pentru cei care doresc surse de potasiu din fructe ușor digerabile.

Ce rețete putem face acasă cu căpșunile?

Budincă de chia cu căpșuni
Folosește lapte animal sau vegetal sau iaurt. Adaugă chia încă de seara și apoi dimineața adaugi căpșunile tăiate felii, împreună cu nuci și/sau fulgi de migdale sau fulgi de cocos, pentru o aromă și mai puternică.

Smoothie proteic cu căpșuni și nuci
Pune într-un blender următoarele:

  • lapte

  • 1 cupă proteină din zer

  • 2 pumni căpșuni tăiați felii

  • scorțișoară

  • cacao

  • nucile preferate – macadamia sau fistic, de exemplu

Poți lua liniștit acest smoothie cu tine în mașină când nu ai timp să iei micul dejun acasă sau la un local.

Înghețată din banane și căpșuni
Pui într-un blender:

  • câteva banane tăiate felii – le poți congela câteva ore înainte

  • căpșuni

Amesteci și pui apoi în recipiente specifice și pui la congelator. Poți adăuga și câteva frunze de mentă, dacă îți plac. Așa, pentru un plus de primăvară și gust în viața ta.

Bucurați-vă de fructele de sezon și de fructele românești crescute cât mai natural. O să ne fie dor de ele la iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *