A mai rămas încă niște cozonac de la Paște? O idee originală: tort de înghețată de iaurt și cozonac cu sos cald de ciocolată

tort de inghetata din iaurt cu cozonac foto: g4food.ro

Poate a mai rămas ceva cozonac de la Paște, iată o idee, mai ales că se apropie vara: îl putem recicla într-un alt tip de preparat, rece, foarte original: un tort de înghețată în care inserăm bucăți de cozonac, servit cu sos de ciocolată.

În principiu e nevoie de o mașină de înghețată, dar putem și fără. Putem foarte bine obține un iaurt înghețat dacă îl turnăm într-o sticlă de plastic cu deschiderea mai mare, e mai comod. Agităm bine sticla, o dăm apoi circa 10 minute la congelator, și tot așa de câteva ori până înglobează aer și consistența devine ca de înghețată.  Dincolo de acest capitol, restul e foarte simplu.

În cazul în care vrem să sărim peste această etapă, putem cumpăra direct înghețată gata făcută, preferabil de vanilie, și o folosim în manieră similară. Alegerea iaurtului are o motivație nutrițională, este mai puțin caloric, altfel, înghețata e perfectă.

Ingrediente pentru un tort de înghețată de mărimea unei tăvi de cozonac

  • 1/2 cozonac circa

  • 200 ml iaurt

  • 200 ml smântână dulce

  • 200 g zahăr

  • 100 ml cafea fără zahăr

  • ciocolată neagră și câteva linguri de lapte, pentru sosul cald preparat și servit la moment

Procedeu

Înainte de toate, pregătim cafeaua, cu cât mai tare, cu atât contrasele de gust mai interesante. O lăsăm să se răcească și o filtră, indiferent de metoda de preparare folosită.

tort de inghetata din iaurt cu cozonac
foto: g4food.ro

Între timp, tăiem cozonacul în bucăți puțin mai mari decât crutoanele de pâine, iar când cafeaua e relativ rece le stropiți cu cafeaua. Secretul e ca bucățile de cozonac să se umezească doar ici și colo, fără să se îmbibe de cafea, evitând astfel să se formeze bucăți de gheață când congelăm tortul.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Lăsăm deoparte cozonacul și pregătim amestecul din iaurt, smântână dulce și zahăr. Le amestecăm pe toate într-o sticlă de plastic și procedăm cum am explicat mai sus. Dacă avem o mașină de înghețată, o folosim, firește. Sau, cum am mai spus, înghețată de vanilie gata făcută. Înghețata are și menirea să lege bucățile de cozonac, și facem asta când crema e înghețată cam pe jumătate.

tort de inghetata din iaurt cu cozonac
foto: g4food.ro

Odată ce am amestecat cele două componente ale tortului, adăugăm compoziția într-o tavă de cozonac tapetată cu folie de plastic. E procedura cea mai simplă pentru a putea apoi să-l scoatem ușor din tavă. Trebuie să lucrăm cât mai repede, pentru ca înghețata să nu se decongeleze.

Dăm apoi tava la congelator minim câteva ore. Înainte de a servi, o mutăm în frigider cu circa jumătate de oră înainte. În minutele dinaitea servirii, topim ciocolată neagră în puțin lapte și adăugăm ca topping peste feliile de tort de înghețată de iaurt cu cozonac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *