Top rețete tradiționale românești cu carne de porc pentru sărbători/ Idei de preparate clasice, de la sarmale la friptură de porc, ideale pentru mesele de sărbători

preparate porc Foto: Diva in bucatarie

Crăciunul bate la ușă, deja în acest sfârșit de săptămână vom pregăti majoritatea preparatelor pentru masa festivă. Lista preparatelor românești tradiționale pentru aceste zile de sărbătoare este lungă și variază de la o regiune a țării la alta, dar există, câteva comune tuturor, nelipsite de pe mesele românilor.

Iată care sunt principalele feluri de mâncare preparate de familii în așteptarea Crăciunului:

1. Sarmale

Rețete de sarmale sunt mii, cea mai celebra fiind a lui Păstorel. Pentru Crăciun însă doar cea din carne de porc este tradițională. Cu varză acră, carne de porc mai grasă, orez, cu sau fără bulion și ierburi/condimente, nu vor fi refuzate de nimeni niciodată. Rețeta completă despre prepararea sarmalelor pas cu pas o găsiți aici.

Vezi detalii

2. Cârnați

Nu sunt ușor de preparat, dar nici atât de complicat cum pare. Important este să ne aprovizionăm cu mațe de porc curățate. Carnea tocată se prepară din pulpă de porc și grăsime de pe burtă, în proporții egale, se asezonează cu sare, piper, boia, cimbru și mult usturoi. Se umplu mațele cu carne și se sigilează capetele prin răsucire.

Veți avea nevoie de o mașină de umplut cârnații, dar investiția meriță, veți obține produse curate, fără aditivi, în care știți ce ați pus. Îi uteți da la afumat, dar sunt buni și așa proaaspeți, prăjiți.

3. Slăninuță afumată

Slănina de la porc se freacă cu sare și usturoi, uneori se dă cu boia. Se afumă sau se fierbe în zeamă de varza (ori apă cu sare) și se lasă la uscat.

4. Jumări

Se prepară din zona grasă, de sub piele, a porcului, preferabil, împănată, ca să aibă și bucățele de carne și de slănină. Se taie cubulețe și se pun la prăjit. Grăsimea se va topi, jumările se prăjesc astfel în untura topită, până devin crocante. Untura rezultată nu o aruncați, păstrați-o într-un borcan și folosiți-o la gătit în loc de ulei.

5. Caltaboși/ Chișcă

Caltaboșul este cârnatul cu orez. Doar că este preparat dintr-un amestec de organe (ficat, plamani, rinichi etc), carne și slănină. Se pun și picioare de porc, precum și condimente după plac. Sare, piper, nucșoară, usturoi sunt doar câteva opțiuni de condimente, fiecare pune ce îi place.

Carnea se toacă, se amestecă împreună cu orezul și condimentele și se umplu mațele (preferabil din cele mai groase). Se pun la fiert (bine legați la capete) în zeama în care a fiert carnea.

Chișca moldovenească este ceva asemănător, dar preparat doar din carne.

6. Lebăr

Lebărul este un pate de ficat cu carne, cu care se umplu mațele de porc. Se folosesc ficat, slănină și carne de porc în raport de 3:3:1, ceapă, sare și piper.

Carnea și ficatul se fierb. Ceapa se călește. Se adaugă și untură (în loc de untul din pate-ul de ficat), se toacă totul până ajunge o pastă fină, cu care se umplu mațele.

7. Tobă

Pentru tobă deja este mai multă muncă. Se fierb picioare și urechi de porc, dar și carne macră, bucăți de slănină de pe burtă, organe de toate felurile. Mai avem nevoie de câteva legume pentru supă (morcovi, ceapă, țelină). Mai trebuie și un stomac de porc bine curățat.

Odată carnea și organele fierte, se taie în bucăți mărunte cu cuțitul și se condimentează cu sare și piper. Se umple stomacul și se toarnă și zeamă de la carne. Se coase bine toba, se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare. Apoi se pune la fiert în zeama de carne, verificând să nu se spargă.

Se răcește presată între două blaturi de lemn, peste care se pun greutăți ca să iasă lichidul.

8. Piftie

Răciturile de porc sunt o delicatesă extrem de recomandată și de nutriționiți. Conțin colagen și nu au nici foarte multe grăsimi. Pratic vom fierbe într-o oală sub presiune picioare și urechi de porc, împreună cu genunchi sau gușă. Adăugăm și o ceapă și 2 morcovi, sare și piper.

În cooker sau oala cu presiune punem apă cât să le acopere, rețeta completă o găsiți aici. Și va fi gata într-o oră. În oală normală se fierbe 5-6 ore, în multă apă și trebuie așteptat să scadă.

Se aleg bucățile de carne și se pun în castron. Se strecoară zeama și se acoperă carnea. După ce se răcește se degresează.

9. Friptură

Pulpa sau ceafa de porc sunt alegerile perfecte pentru o friptură suculentă. Marinați carnea 24-48 de ore, în frigider, și coaceți în cuptor la temperatură scăzută pentru câteva ore, vezi aici toți pașii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *