Tocană de unghii de porc. Este o specialitate din Bihor care confirmă faptul că aproape toate părțile componente ale porcului pot fi valorificate pentru hrană

Tocană de unghii de porc / Sursa: „Rețete tradiționale de Bihor”, Consiliul Județean Bihor Tocană de unghii de porc / Sursa: „Rețete tradiționale de Bihor”, Consiliul Județean Bihor

Porcul (lat. Sus scrofa domesticus) a fost unul din primele animale domesticite de umanitate. În Bihor era sacrificat în preajma Crăciunului, de toate etniile trăind aici (români, maghiari, slovaci etc.), conform datelor publicate în cartea „Rețete Tradiționale de Bihor”.

În lumea satelor din Bihor, tocănița de unghii de porc a devenit o mâncare preferată nu doar la cina porcului, dar și peste an, mai cu seamă când avea loc reuniuni de familie. Unghiile de porc, de altfel, erau și conservate prin sărare și afumare.

Este o specialitate care confirmă faptul că aproape toate părțile componente ale porcului erau valorificate pentru hrană, pe de o parte, iar, pe de altă parte, că astfel se asigura și o diversificare a meniurilor tradiționale.

Vezi detalii
  • 2,5 kg unghii de porc
  • 1 kg ciolan de porc
  • 6 cepe
  • 5 linguri ulei
  • 2 linguri untură de porc
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 4 ardei roșii
  • 3 morcovi
  • 3 rădăcini de pătrunjel
  • 2 lingurițe de chimen
  • 2 lingurițe de piper
  • 1 lingură boia dulce de ardei
  • 500-800 ml supă de carne sau apă
  • sare, după gust

Mod de preparare:

Pregătirea ingredientelor

Ceapa se curăță și se toacă mărunt. Morcovii, pătrunjelul și ardeii se curăță, se spală și se taie cuburi.

Ciolanul de porc se taie bucăți. Picioarele de porc se curăță și se spală.

Călirea și înăbușirea

Într-o oală se încinge untura, se adaugă legumele (ceapa, morcovul, pătrunjelul, ardeiul și usturoiul) și se călesc, timp de 5-8 minute. Peste acestea se adaugă ciolanul și picioarele de porc și se rumenesc timp de 5-8 minute, până când carnea capătă o culoare ușor pătrată.

Se adaugă apoi boiaua de ardei, chimenul și cuburile de os și se amestecă bine. Se toarnă supa de carne sau apă și se lasă să fiarbă încet, până când carnea și legumele sunt fragede și suculente.

Gătirea lentă

Întregul preparat se fierbe înăbușit, la foc mic, timp de două-trei ore, amestecând din când în când. Mâncarea este gata când carnea se desprinde de pe oase, iar legumele sunt fierte.

Tocana de unghii de porc se servește caldă.

Sursa: Suciu Ionuț – comuna Tinca, sat Gurbediu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *