Tips & tricks: Cum îți faci viața mai ușoară când vrei să slăbești – Tania Fântână, nutriționist

slabit-tania2 Sursa foto: Pixabay / PNG Wing (colaj G4Food)

Când vrei să slăbești parcă totul ți se împotrivește. De îndată ce te-ai hotărât să renunți la covrigi pe post de mic dejun, colegii de la serviciu vin să-ți așeze lângă birou un ditamai șir de covrigi. Mirosul acela de susan și floarea soarelui îți ajunge până în creier, îți inundă fiecare papilă gustativă și începi să te concentrezi tot mai greu pe e-mailurile de la birou. Și reziști vreo 15 minute, respirând tot mai puțin, încercând să ignori marele inamic prăjit și cald de lângă tine. Apoi, îți iei ochii din laptop și te uiți în jur cum toată lumea e fericită și consumă covrigi și tu te confrunți cu năpasta asta, fir-ar a naibii ea de viață grea. Și apoi mintea ta începe să facă strategii. Dar dacă ai lua tu o mică bucată doar?

Până la urmă e dimineață și așa zic toți că dimineața putem mânca mai mult. Uite, iei bucata aia cu semințe că se știe că sunt sănătoase. Omega-3, hai… toți avem nevoie de asta.

Și iei o bucată. Apoi îți dai seama că e așa de bună că încă o bucată pare cea mai înțeleaptă decizie din univers. Și mai iei una apoi, că na… să se facă toată bucla aia a covrigului. Cum să-l pui înapoi ciuntit așa? Cine o să-l mai termine? Ce o să spună colegii? Ai putea să-l arunci. Pe bune? Lumea moare de foame și tu arunci mâncarea.

Clar nu poți face asta. Hai să-l mănânci pe tot. Parcă te și înțeapă puțin stomacul de foame. Nu e ok să bei cafea pe stomacul gol, se știe. Eventual nu mai iei prânzul sau chiar și cina. Chiar îți dorești să slăbești și ai putea să faci un efort. Doamne ce zi grea se anunță. E abia 9:15 minute și tu ți-ai pus în cap zeci de întrebări deja. Cum o să poți tu să slăbești? Oare dieta asta pe care îți propui să o ții e ok? Oare poți la vârsta ta să dai și tu jos 5 kg cum zicea tipa aia pe FB că a dat în primele două săptămâni? Clar nu o să poți, tu mai mult de 2 kg nu ai putut da niciodată. Băi, dar nu era mai ok dacă te apucai tu de slăbit de luna viitoare, acum ai și delegația aia, tocmai ce ți-a trimis mama sarmale, e și frig afară…

Aș putea continua vreme de câteva pagini cu întrebări și răspunsuri, cu monologul interior al unui om care se hotărăște să slăbească. Eu cred că nu există om mai gânditor ca cel ce se pune să slăbească. Sigur Gânditorul de la Hamangia era la dietă când a fost surprins așa. Fie își calcula gramele de carbohidrați, fie orele de fasting, fie numărul de mese, curba glicemică, secreția de insulină etc.

Câteva sfaturi despre cum să-ți faci viața mai ușoară atunci când vrei să slăbești:

Ia-o ușor. Spuneți asta de zeci de ori pe zi și încearcă să-ți domolești avalanșa de gânduri ce îți vin în cap încă de la primele minute de când ai luat decizia. Nu îți pune cifre, termene limită, nu îți vorbi urât, nu îți împarți viața în înainte și după decizia asta. Chiar dacă e o decizie importantă în viața unui om încearcă să nu o ridici și mai mult pe piedestalul pe care oricum se urcă singură.

Nu te mai compara cu fiecare ființă vie cu care te întâlnești și care îți spune că și ea vrea să slăbească și ține niște „chestii”. Nici măcar nu cere detalii. Schimbă subiectul și vorbiți despre muzică sau vreme. Ești într-o perioadă vulnerabilă, oricât de solide se simt picioarele tale ancorate în pământ.

Vorbește tot mai puțin în jur despre decizia ta. Știu că ți se pare că îți iei un angajament și că dacă le spui tuturor cumva nu mai poți da înapoi. De fapt, îți pui încă niste pietre pe umeri. Câteodată faptul că îi dezamăgim pe ceilalți doare mai tare decât propria dezamăgire. Nu știu câți suntem confortabili să fim puși sub o lupă și analizați. Când spui tuturor de la locul de muncă, că tu ții dietă, fiecare foșnet de pungă o să ridice multe perechi din ochi din ecrane. Sigur vrei să te supui la așa ceva? Nimănui nu-i pasă de fapt de ce vrem noi să facem și să simțim. Dacă le spui celor din jur în ideea că o să te protejeze, îți pierzi timpul. Marea majoritate dintre ei vor reacționa fix invers încercând să te tenteze și testeze de mai multe ori pe zi.

Nu îți zic să te închizi în casă, dar nu exagera nici cu ieșitul în lume. Cel puțin nu în primele 5-6 luni de când te-ai hotărât să schimbi felul de a mânca. Ține minte că ești ca cel care învață să meargă pe bicicletă. Nu pleacă spre Ploiești încă de a doua zi, nu? Așa și tu ai nevoie să înveți ușor-ușor cum să te descurci în diverse situații unde este prezentă mâncarea. Și nu exagerez deloc când spun asta. Chiar dacă ai impresia că regulile noi alimentare îți sunt gravate pe suflet și stomac, îți spun că mâncarea poate să astupe foarte ușor cele mai adânci urme săpate în tine. Dă-ți timp, chiar dacă ai în cap anumite reguli și repere, durează câteva luni bune până ele să fie însușite și respirate de corpul tău cu adevărat.

Planifică. Planifică. Planifică. Nu lăsa ca viața să se întâmple pur și simplu peste mesele tale. E foarte ușor să cazi în haos, să mănânci orice îți vine la îndemână că altfel simți că pici de foame, sau să amâni procesul pe alte momente ale vieții tale care par mai atrăgătoare acum, de la distanță. Chiar dacă nu ai timp de gătit, ia-ți ceva gătit de alții, ceva răcituri, ceva simplu, poate chiar plictisitor dar corect de mâncat.

Combina mâncarea și cu ceva mișcare. O să fi astfel mai puțin stresat de orice gură de mâncare pe care o bagi în gură. Chiar dacă nu poți alerga sau merge la sală, ceva, ceva, orice, te asigur că tot poți face. Dansează, mergi pe jos, fă câteva mișcări improvizate acasă la
salteluța de când mergeai tu în tinerețe la sală sau găsește un program de fitness online.

Găsește un fel de a mânca ce te face fericit. Suntem dependenți de starea asta și e păcat să fugim de ea. Oamenii sunt frumoși și cu câteva kilograme în plus. De fapt, frumusețea aia valoroasă n-are treabă cu oglinda de pe perete, ci cu aia din suflet. Include în felul de a mânca și alimente de suflet, alimente care atunci când sunt mestecate îți dau o stare de bine în tot corpul. Este atât de binefăcătoare starea asta de pace în gânduri și stare de bine.

Mâncarea trebuie să rămână prietenul nostru. Nu merităm tot acel dialog interior negativ cu noi. Poate că dacă am începe să ne vorbim mai calm și cu mai mult drag de noi și corpul ne-ar răspunde cu aceeași monedă. Puterea și răspunsurile sunt toate în noi. Hai, fă tu azi primul pas către tine!

Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *