Ții post sau ești vegetarian și vrei să adaugi arome noi în banalul orez? Încearcă o rețetă simplă de risotto cremos cu mentă, miso și ulei de susan care îți aduce estul și vestul în aceeași farfurie. Pe scurt, orez cu bob scurt și mazăre din Italia, gătit în supă de miso și ghimbir și acoperite cu un dressing cu mentă, într-o rețetă consemnată de The Guardian.
Rețeta este o combinație de ”risi e bisi”, o supă venețiană de orez și mazăre proaspătă, care se servește în mod tradițional pentru a marca începutul primăverii (și Ziua Sfântului Marcu la italieni) și ”congee”, un fel de supă de orez, mai groasă și mai cremoasă, care poate fi servită în mai multe feluri, cu origini asiatice.
Rețeta îmbină elemente din ambele: orez arborio și mazăre din Italia, fierte într-o supă de miso (condiment japonez pe care îl găsiți la raioanele de specialitate din market) și ghimbir, asezonate cu mentă proaspătă, oțet și ulei de susan, pentru o mâncare savuroasă, fresh, care se prepară rapid și mai are și avantajul de a fi vegetariană sau de post.
Orez și mazăre cu mentă și ulei de susan
Pregătire 10 min
Gătire 35 min
Porții 4
3 linguri de pastă miso albă
2 cepe mici
1 linguriță de sare de mare fină
250 g de orez arborio pentru risotto
1 bucată de 5 cm x 2 cm de rădăcină de ghimbir, decojită și rasă
200 g de mici zarzavaturi congelate, dezghețate (pentru supă)
¼ linguriță de piper alb
40 g de mentă proaspătă, tăiată mărunt
2 linguri de oțet de orez
3 linguri de ulei de susan
Faceți mai întâi supa de legume. Se pune miso într-o cană mare, se toarnă un litru și jumătate de apă abia fiartă, se amestecă și se lasă deoparte.
Puneți patru linguri de ulei într-o cratiță la foc mediu și, odată încins, adăugați ceapa tăiată felii și sarea și gătiți, amestecând, timp de trei sau patru minute, până se înmoaie. Adăugați orezul și ghimbirul, amestecați pentru a acoperi orezul cu ulei, apoi turnați supa și aduceți la punctul e fierbere.
Se reduce focul și se lasă să fiarbă, amestecând din când în când, timp de 25 de minute.
Adăugați mazărea, gătiți încă cinci minute, apoi adăugați piperul alb. În acest moment, orezul ar trebui să fie cremos, dar moale, aproape suculent.
Pregătiți menta și uleiul de susan. Puneți menta tocată, oțetul de orez, uleiul de susan prăjit și o lingură de ulei de rapiță într-un bol mic și amestecați pentru a le combina.
Distribuiți orezul între boluri, puneți deasupra dressingul din mentă și celelalte ingrediente și poftă bună!