Tartiflette este un preparat tradițional din bucătăria franceză din zona de sud sudul Franței. De facto este un preparat din cartofi asezonați cu ceapă călită și bacon, acoperiți cu un sos din brânză și gratinat la cuptor. În versiunea locală acolo unde a fost creată această mâncare se folosește brânza Reblochon.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pare chiar că preparatul tartiflette a fost inventat în anii ’80 în Alpii francezi de o asociație locală, tocmai pentru a promova brânza Reblochon.
La rândul ei, rețeta se inspiră dintr-un alt preparat tradițional numit péla, un fel de budincă de cartofi feliați, brânză locală și slănină, dar care se gătește la foc și nu la cuptor. Alături de cartofii gratin dauphinoise, fac parte, toate, din categoria preparatelor tradiționale cu cartofi din Franța.
În lipsa acestei brânze locale, se poate folosi orice altă brânză care se topește în cuptor, inclusiv cașcaval. Este o idee de masă de familie, adaptând mărime tăvii în funcție de numărul de porții. Se prepară la ochi și în funcție de propriul gust, nu e nevoie de cântar. E nevoie de:
-cartofi
-ceapă
-bacon
-ulei
-un strop de lapte
-putin vin alb
-branză
Procedeu
Pentru o caserolă de tartiflette, se fierb cartofii curățați dar întregi în apă cu sare timp de aproximativ 10 minute. Trebuie să rămână fermi când îi tăiem felii, nu trebuie să nu se sfărâme.
Între timp, călim ceapa tăiată felii subțiri sau cuburi mici într-o tigaie cu puțin ulei. Stingem cu puțin vin alb și continuăm până ceapa devine moale și translucidă.
Tăiem baconul fâșii, tăiem și cartofii felii groase de circa 1 cm și le amestecăm într-un bol de lucru. Adăugăm și ceapa călită.
Pregătim brânza de adăugat deasupra: orice tip de brânză am folosi, o tăiem în porțiuni mici și o topim în puțin lapte, până devine ca o cremă.
Într-un vas termorezistent de dat la cuptor începem asamblarea. Îl ungem cu puțin unt și transferăm în el amestecul de cartofi, bacon și ceapă. Adăugăm deasupra brânza încălzită distribuind uniform.
Coacem tava de tartiflette în cuptorul preîncălzit la 250°C timp de aproximativ 10 minute, până se formează o crustă crocantă deasupra.
Lăsăm să se odihnească apoi câteva minute, odată ce e gata, și servim cald, nu fierbinte. Pentru cine preferă, merge foarte bine și o salată de roșii alături, pentru un meniu complet.
Citește și:
Gateau de cartofi, un preparat adaptat de italieni din gastronomia franceză
Secretul celor mai buni cartofi la cuptor
Pui alla Parmentier, sau carne de pui între două straturi de piure de cartofi