În condițiile în care facturile la energie devin tot mai ridicate, putem inversa puțin tendința reducând consumul, acolo unde se poate. În ceea ce privește cuptorul, multe preparate pe care le asociem automat cu el se pot coace, mai nou, la air fryer. Dar până la apariția lui, au existat multe încercări de a adapta coacerea unei tarte, dulci sau sărate, în tigaie, pe flacăra aragazului.
Nu doar că se poate, dar dă chiar rezultate. Cu următoarele condiții, simple: e nevoie de o tigaie antiaderentă pe cât de groasă posibil, ideal din fontă, cât mai înaltă. Apoi, e nevoie să ținem flacăra foarte mică, la minim, și să acoperim tigaia cu capac. Spre final, după aproximativ 30 de minute pe foc, tortul trebuie întors, ca o clătită, pentru a avea o coacere uniformă. Dacă nu avem o tigaie groasă, se poate experimenta folosind o tigaie antiaderentă oarecare, așezând-o puțin ridicată pe un grătar, nu imediat deasupra flăcării.
Iată mai jos o versiune de tartă cu pere și ciocolată coaptă în tigaie, pe aragaz. Are foarte puțin de invidiat la una scoasă din cuptor. Compoziția este una absolut tradițională, realizată din ouă, făină, zahăr, praf de copt și puțin lapte. La care, pentru a-i da personalitate, adăugăm cremă de brânză, cu care înlocuim untul, cuburi de pere, e un fruct de sezon, și fulgi de ciocolată.
Ingrediente pentru o tartă simplă în tigaie – circa 24-25 cm diametru
340 g făină de grâu de panificație
200 g cremă de brânză
3 ouă
60 ml ulei de floarea soarelui
80 ml lapte
16 g praf de copt
140 g zahăr
2 pere
80 g fulgi de ciocolată
vanilie, sare, zahăr pudră
Procedeu