Să ne imaginăm un orez cu lapte dar mult mai elaborat. Sub forma unei aparent simple dar foarte interesante tarte abia scoasă din cuptor, și ai cărei aburi miros, îmbietor, a lămâie, vanilie, cocos sau migdale. Este o specialitate din zona Bologna, în Italia, preparată inițial cu ocazia unei sărbători religioase. Dar versatilitatea și calitățile ei au făcut ca ea să fie apoi replicată de-a lungul întregului an și în afara zonei de origine.
Este un desert simplu dar care place tuturor, nu prea dulce și nu prea caloric. Și care nu presupune dospire sau agenți de creștere. Se amestecă orezul fiert în laptele aromatizat cu vanilie și lămâie, apoi, când se răcește, se adaugă gălbenușurile de ouă bătute cu zahăr. Iar la final, albușurile spumă. Se mai pot adăuga în compoziție migdale, cocos sau fructe confiate. Dar mai sunt și alte posibilități, explicate în notele finale.
Ingrediente pentru 6-8 porții de tartă de orez dulce
-pentru orez:
500 g lapte
200 g orez obișnuit, cu bobul rotund
50 g zahăr
vanilie, lămâie
-pentru compoziția finală:
125 g migdale albe lamele
50 g zahăr
50 g coajă de portocală confiată
2 gălbenușuri
1 ou
lămâie
Procedeu
Fierbem orezul în lapte, după ce l-am clatit sub jet de apă și eventual ținut puțin să se hidrateze. Adăugăm în lapte aromă de vanilie, sub forma pe care o avem la dispoziție, și coajă de lămâie întreagă, apoi o vom elimina. Se fierbe undeva în jur de un sfert de oră, până bobul de orez devine moale dar nu se dezintegrează, iar lichidul să fi fost absorbit complet. Mai pe scurt, când consistența începe să devină cremoasă.
Îl lăsăm să se răcească amestecând din când în când, direct în oală, dacă nu ne grăbim. În caz contrar, trebuie întins pe o tavă de metal. Îndepărtăm coaja de lămâie, iar în timp ce se răcește orezul prăjim ușor lamelele de migdale la cuptor sau chiar într-o tigaie, dând flacăra foarte mică și amestecându-le permanent, ca să nu capete puncte de arsură.
În timp ce se răcoresc și migdalele, separăm albușurile de gălbenușuri, pe care le batem cu mixerul adăugând zahăr, până obținem clasica textură de spumă. Le amestecăm cu compoziția de orez fiert cu lapte, migdalele prăjite și coajă de portocală confiată. Dacă avem, dacă nu, putem folosi tot puțină coajă rasă de lămâie, sau de portocală, cu condiția să fie netratate.
Cum coacem tarta de orez
Separat, batem și albușurile spumă, le vom adăuga la final la compoziție, pe care o dăm la cuptor. Folosim o formă de tort rotundă de 22 cm, tapetată cu hârtie de cuptor. Se coace inițial la 200 de grade timp de circa 10 minute, apoi reducem intensitatatea cuptorului la 180 de grade, timp de alte circa 20-25 de minute. Orice proces de coacere ține și de specificul cuptorului, deci ținem sub control.
Scoatem tava când tarta e frumos rumenită și coaptă uniform și în interior. Pentru un plus de aromă și contrast aromatic, se poate înțepa ici colo și adăuga câțiva stropi din lichiorul preferat, rhum sau chiar brandy.
Se scoate presară cu zahăr pudră deasupra și se servește: fie o răsturnăm pe un platou, și abia atunci o pudrăm cu zahăr, fie o pudrăm imediat și tăiem felii direct în tavă.
Această tartă de orez este un desert ideal iarna, simplu de făcut – durează mai mult de explicat decât de făcut. E caldă, aromată, și mai ales nu conține unt și are doar puțin zahăr în compoziție. Putem chiar reduce cantitatea, după preferințe, sau îl putem înlocui cu pastă de curmale. Îi schimbă puțin culoarea dar o va face mai dietetică.
Notă: Dacă la toate aceste ingrediente mai adăugăm și puțină ricotta sau brânză proaspătă de vaci, iată o idee de budincă pe post de desert. Iar dacă eliminăm zahărul, avem o budincă sărată, de luat la pachet.
Sau, dacă în tavă pregătim înainte puțin zahăr ars, ca la crema caramel, vom avea în final o tartă cu aromă de zahăr ars. În loc de migdale, putem folosi și făină de cocos, în aceeași cantitate. Opțional, putem adăuga în compoziție și stafide, întotdeauna clătite anterior în apă caldă și uscate.