„Superalimentul” care poate preveni demența și boala Alzheimer / Dietetician: „Cercetările arată că are efecte anticancerigene, în special împotriva cancerelor gastrointestinale și de sân, ajutând atât în prevenție, cât și în tratament”

tocanita de ciuperci cu oua posate Sursa foto: Pexels

Consumul regulat de ciuperci ar putea fi cheia pentru o minte mai sănătoasă, potrivit unui nou studiu din 2024. O singură porție de ciuperci pe săptămână este asociată cu o memorie mai bună, o viteză de procesare îmbunătățită și o funcționare executivă mai eficientă – partea creierului responsabilă cu planificarea, multitasking-ul și controlul impulsurilor, susține Maddie Pasquariello, dietetician înregistrat. „Alte cercetări au sugerat o posibilă corelație benefică între consumul de ciuperci și ratele mai scăzute de depresie, tulburări de dispoziție și boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer”, a mai spus Pasquariello, citată de publicația Parade.

Totuși, aceasta avertizează că obiceiurile alimentare generale sunt cele care contează cel mai mult. Integrarea ciupercilor în dietă nu poate compensa consumul frecvent de alimente sărace în nutrienți. Ele ar trebui să fie doar o componentă a unei diete echilibrate și sănătoase.

Beneficiile consumului regulat de ciuperci

Deși consumul regulat de ciuperci nu garantează evitarea problemelor de sănătate, există multiple beneficii asociate. Dieteticianul Maria Emerick explică: „Cercetările arată că ciupercile au efecte anticancerigene, în special împotriva cancerelor gastrointestinale și de sân, ajutând atât în prevenție, cât și în tratament”.

Ciupercile conțin compuși cheie, cum ar fi glucanii, sesquiterpenele și polizaharidele, care întăresc sistemul imunitar și vizează căile cancerigene ce controlează creșterea celulară, supraviețuirea și formarea vaselor de sânge. De asemenea, ele furnizează vitamine esențiale (tiamină, riboflavină, vitaminele C și D), minerale și aminoacizi, susținând sănătatea generală.

Jeanna Rich, dietetician oncolog la OSF Healthcare, adaugă că ciupercile sunt o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv ergotionina, un antioxidant unic. „Antioxidanții reduc stresul oxidativ și au chiar unele proprietăți antitumorale. Cele mai multe studii indică un risc mai scăzut pentru cancerele de sân, colon și prostată, dar sunt necesare cercetări suplimentare”, a explicat Rich.

Ce tipuri de ciuperci sunt cele mai sănătoase

Diferitele tipuri de ciuperci au profiluri nutriționale ușor diferite. Pentru susținerea nutrițională generală, Maria Emerick recomandă ciupercile comune din magazine, cum ar fi champignon, portobello și pleurotus. Pentru scopuri medicinale, ea și Rich sugerează ciuperci precum shiitake, maitake, crinul cerbului (lion’s mane) și reishi.

„Ciupercile crinul cerbului promovează sănătatea creierului prin stimularea creșterii nervilor și pot îmbunătăți memoria, concentrarea și starea de spirit. Ciupercile reishi ajută organismul să gestioneze stresul și au proprietăți antiinflamatorii, de stimulare a imunității și anticancerigene care contribuie la longevitate”, a explicat Emerick.

Pentru a beneficia de toate aceste proprietăți, experții recomandă consumul unei varietăți de ciuperci. Spre exemplu, se pot folosi champignon, portobello și pleurotus în gătit, iar pulberea de crinul cerbului sau reishi poate fi adăugată în cafea, ceai sau smoothie-uri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *