Supa de fasole cu varză este un fel de mâncare de sezon, simplu și gustos. Italienii consumă frecvent această mâncare iarna la masa de seară. De la nord la sud, o putem întâlni diferite versiuni locale, ca mai toare rețetele tradiționale. În Toscana, de exemplu, se folosește îndeobște așa zisul cavolo nero, o legumă internațional cunoscută drept kale, e exact același lucru.
Această supă de fasole cu varză este clasicul tip de rețetă în care, dincolo de osatura principală, varza și fasole, fiecare mai pune ce crede, ce preferă sau ce are.De exemplu, se mai poate adăuga praz, dovleac, ciuperci, chiar dovlecei.
Dacă folosim fasole prefiartă, nu durează mai mult de jumătate de oră. O masă simplă, sănătoasă, gustoasă, care poate conferi sațietate dacă îi adăugăm și o mână de cereale boabe, cum ar fi hrișca, mei, sorg, quinoa, orz sau orez integral. Alternativa mai simplă la ele, cartofii.
Pentru cine nu poate concepe o mâncare fără carne, se pot adăuga la fiert resturi de friptură sau resturi de carne mai puțin atrăgătoare rămasă de la sărbători, eventual cu oase, șorici etc.
Ingrediente pentru 4-6 porții
1 varză crudă, mică spre medie, sau kale, dacă preferăm
500 g fasole prefiartă
2 linguri concentrat de roșii
2 cartofi sau cereale boabe după preferințe
1 tijă de țelină
1 ceapă
1 morcov
cimbru
aproximativ 1 litru de supă limpede, sau apă, în lipsă
ulei, sare, piper
Procedeu
Dacă pornim de la fasolea uscată, este necesar să o lăsăm cu o zi înainte câteva ore la înmuiat. Abia apoi o punem la fiert în apă cu puțină sare, ideal, într-o oală sub presiune: timpul de fierbere se reduce drastic, iar dacă facem mai multă o putem congela ulterior porționată. În acest fel avem mereu la îndemână fasole prefiartă, în loc să o folosim pe cea din conserve, mai sărată și mai scumpă.
Fiartă de noi sau din conservă, avem nevoie, deci, de fasole prefiartă. Pe lângă ea, curățăm și tăiem julienne varza, adică ceva mai mare decât atunci când facem varză călită.
Curățăm și tăiem cuburi mici ceapa, țelina și morcovul, pe care începem să le sotăm în puțin ulei direct în oala în care vom face supa.
Adăugăm, după ce legumele aromatice au prins puțină culoare, concentratul de roșii – dacî e vară, direct roșii. Apoi, o adiere de cimbru, după care lăsăm să fiarbă alte câteva minute, nu mai mult de 5.
Adăugăm acum cartofii tăiați cuburi cu latura de 2-3 cm și fasolea prefiartă. După câteva minute, completăm și cu varza, amestecăm, adăugăm peste toate ingredientele supă limpede de legume, sau apă, în lipsă. E nevoie de lichid cât aproape să acopere legumele, varza ulterior își va reduce mult volumul. Completăm cu sare și lăsăm să fiarbă la foc mic sub capac circa jumătate de oră, amestecând din când în când. Dacă e nevoie, completăm iar cu puțin lichid.
Potrivim iar de sare la final, adăugăm și piper proaspăt măcinat după gust direct în oală.
Se servește caldă, în porții generoase, cu pâine de calitate alături, chiar felii prăjite sau eventual aromatizate cu usturoi sau cimbru.
Pentru cine nu ține să mănânce exclusiv vegetal, se poate completa și cu o brânză rasă deasupra, după propria inspirație.