Aproximativ 13.500 de spanioli se vor deplasa anul acesta pentru a participa la culesul viilor în Franța, un „număr similar cu cel din 2024”, potrivit secretarului sectorului agroalimentar din cadrul federației sindicale UGT-FICA, Sebastián Serena, notează Efeagro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Numărul culegătorilor spanioli – a comentat el – este condiționat de previziunile privind volumul producției, care, la rândul său, variază în funcție de diferitele fenomene climatice; între 2015 și 2017 s-au deplasat în jur de 15.000 de persoane, în timp ce cea mai mică participare a fost în campania din 1992 (10.800 de persoane).
„Observăm o tendință de scădere de-a lungul anilor, explicată și prin introducerea tehnologiei și roboticii în activitate, ceea ce reduce sarcinile agricole și nevoia de forță de muncă”, a subliniat el.
A explicat că primii culegători se vor deplasa în sudul Franței în a doua jumătate a lunii august și vor rămâne, în medie, între 20 și 25 de zile, deși unii vor participa atât la culesul timpuriu, cât și la cel târziu, ceea ce le-ar prelungi șederea între 40 și 50 de zile.
Serena a subliniat că 58% dintre cei care se vor deplasa anul acesta sunt bărbați și 42% femei, iar aproape 90% dintre toți cei care merg la viile franceze au mai participat la campaniile anterioare.
Din contingentul de lucrători estimat de UGT, 10.150 locuiesc în Andaluzia, 900 în Comunitatea Valenciană, 600 în regiunea Murcia, 400 în Castilla-La Mancha și alți 1.450 provin din alte comunități autonome.
Profilul este variat, deoarece echipele care pleacă de obicei sunt formate din persoane cu experiență în culesul viilor în Franța, care sunt însoțite de familie și prieteni din regiunile lor, astfel că există atât persoane cu experiență, cât și tineri.
Condiții de muncă mai bune în Franța
Referitor la remunerație, Serena a indicat că este mai mare decât în orice campanie agricolă din Spania și, prin urmare, acest aspect este principalul motiv pentru care spaniolii aleg să plece.
În Franța, potrivit lui Serena, salariul minim interprofesional (SMI) este echivalent cu 11,88 euro/oră – comparativ cu 9,08 euro/oră în Spania – iar norma de muncă săptămânală este de 35 de ore, plătindu-se între 25% și 50% mai mult pentru orele suplimentare.
În plus, legislația franceză scutește de contribuții la boală și pensie pentru angajat, ceea ce se traduce printr-o creștere salarială de 12,25%, fără a pierde drepturile de pensie și de securitate socială în multe dintre regiunile viticole franceze.
Necesitatea unei convenții între cele două țări
Responsabilul sectorului agroalimentar din UGT a profitat de ocazie pentru a solicita avansarea în semnarea unei convenții naționale pentru sectorul agricol, întrucât în prezent există doar convenții de nivel provincial sau regional, iar unele dintre ele oferă condiții socioeconomice „sub salariul minim”.
A amintit că s-au înregistrat unele progrese punctuale în cadrul negocierilor convenției cu organizațiile patronale, precum reducerea orelor de muncă în condiții de temperaturi ridicate (convenită în 2024) sau protocolul semnat anul acesta pentru prevenirea hărțuirii lucrătorilor care fac parte din comunitatea LGTBI.
UGT-FICA, ca și în alte campanii, a pus la dispoziția celor care pleacă un număr de telefon gratuit pentru consultanță socio-profesională și un pliant informativ ce va fi distribuit în punctele de plecare. De asemenea, va exista un proces de monitorizare a situației culegătorilor la locurile lor de muncă.
Serena a recomandat ca niciun interesat să nu accepte să lucreze în această campanie „fără un contract semnat din țară” și să evite, pe cât posibil, subangajarea prin intermediul firmelor de muncă temporară, deoarece „acest lucru afectează condițiile de muncă” și reduce veniturile finale.
În plus față de contractul semnat din țară, UGT a recomandat utilizarea mijloacelor de transport reglementate pentru deplasare, în locul celor private care „nu oferă întotdeauna garanții”, și să se informeze din timp despre cazările disponibile și dacă sunt incluse în oferta de muncă.