Nu există leac miraculos pentru răceala comună. Dar cum rămâne cu remediile pentru răceli care pretind că te fac să te simți mai bine mai repede? Iată, potrivit mayoclinic,org, ce este eficient – și ce nu.
Remediile pentru răceală sunt aproape la fel de comune ca și răceala comună. Dar ele funcționează? Nimic nu poate vindeca o răceală, care este cauzată de germeni numiți viruși. Dar unele remedii ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor și vă pot împiedica să vă simțiți atât de rău. Iată câteva remedii comune pentru răceli și ce se știe despre ele.
Remedii împotriva răcelii, care funcționează
Dacă răcești, așteaptă-te să fii bolnav timp de 1 până la 2 săptămâni. Asta nu înseamnă că trebuie să te simți îngrozitor, dar cam atât durează până ce simptomele dispar complet.
Următoarele recomandări vă pot ajuta să vă simțiți mai bine, dacă sunteți răciți:
- Bea multe lichide. Apa, sucul natural de fructe/legume, supa limpede sau apa caldă cu lămâie și miere te ajută să scapi de acea senzație de nas înfundat, numită congestie. Acestea ajută, de asemenea, la prevenirea pierderii prea multor lichide, numite deshidratare. Nu beți alcool, cafea și sucuri care conțin cofeină. Ele pot agrava deshidratarea. Supa de pui și consumul de citrice (bogate în vitamin C) pot fi și ele de ajutor. De asemenea, nu ocoli usturoiul și ceapa.
- Odihnă. Corpul tău are nevoie de odihnă pentru a se vindeca.
- Bea lichide calde. Multe culturi folosesc lichide calde, cum ar fi supa de pui, ceaiul sau sucul cald de mere, pentru răceli. Lichidele calde pot ușura înfundarea prin creșterea fluxului de mucus.
- Încearcă miere. Mierea poate ajuta la tuse la adulți și la copiii cu vârsta mai mare de un an. Încercați-o în ceai cald sau apă cu lămâie.
- Adăugați umiditate rece în aer. Un vaporizator sau un umidificator cu ceață rece poate adăuga umiditate casei tale. Umiditatea ar putea ajuta la ușurarea senzației de nas înfundat. Schimbați apa zilnic. Curățați unitatea conform instrucțiunilor producătorului.
Cum ai putea calma o durere în gât
Dacă aveți dureri în gât, faceți gargară cu apă sărată și, măcar pentru o perioadă, durerea se poate ameliora.
Pune 1/4 până la 1/2 linguriță de sare într-un pahar de 200 ml de apă caldă și fă gargară cu acest amestec.
Copiii mai mici de 6 ani, cel mai probabil, nu pot face gargară.
De asemenea, puteți încerca chips-uri de gheață, spray-uri pentru dureri în gât, pastile sau bomboane tari. Nu dați pastile sau bomboane tari copiilor mai mici de 6 ani.
Ușurează înfundarea – Picăturile și spray-urile nazale cu soluție salină, pe care le puteți obține fără prescripție medical, pot ajuta la ameliorarea congestiei.
Pentru sugari, experții sugerează să pună câteva picături de ser fiziologic într-o nară. Apoi utilizați o seringă cu bulb pentru a aspira ușor acea nară.
Puteți folosi spray-uri nazale saline la copiii mai mari.
Remedii pentru răceală care nu funcționează
Lista remediilor împotriva răcelii care nu ameliorează este lungă. Unele dintre cele mai comune includ:
Medicamente numite antibiotic. Acestea atacă germeni numiți bacterii. Dar nu sunt de ajutor împotriva virusurilor răcelii. Nu cereți medicului dumneavoastră antibiotice pentru o răceală și nu folosiți antibiotice vechi pe care le aveți. Nu te vei face bine mai repede. Iar folosirea antibioticelor atunci când nu aveți nevoie de ele se adaugă la problema gravă și în creștere a germenilor care pot rezista antibioticelor.
Medicamente pentru răceală și tuse la copiii mici
Medicamentele pentru răceală și tuse pe care le puteți obține fără prescripție medicală pot dăuna copiilor. Nu administrați medicamente împotriva tusei și răcelii copiilor sub 4 ani, înainte de a discuta cu medicul. Aceste medicamente pot să nu ajute prea mult și pot avea efecte secundare.
Remedii pentru răceală cu rezultate neconcludente ale studiilor
În ciuda studiilor în curs, oamenii de știință încă nu știu dacă unele remedii împotriva răcelii, cum ar fi vitamina C și zincul, funcționează. Iată ce arată studiile:
- Vitamina C. Nu s-a demonstrat că administrarea de vitamina C (acid ascorbic) ajută la prevenirea răcelilor. Dar unele studii au descoperit că administrarea vitaminei C înainte de apariția simptomelor răcelii poate scurta durata de timp a simptomelor. Vitamina C poate ajuta persoanele cu risc crescut de răceală, în special copiii aflați în colectivitate.
Așadar, puteți adăuga în dietă citricele, ardeii verzi, căpșunile, roșiile, broccoli, cartofii albi și cartofii dulci. Alte surse bune de acid ascorbic sunt: pepene galben, papaya, mango, kiwi, pepene verde, varza de Bruxelles, conopida, varza, ardei roșu, zmeură, afine, dovleac și ananas.
- Zinc. Unele studii arată că pastilele de zinc sau siropul pot preveni o răceală sau pot scurta simptomele. Alte studii arată că zincul nu ajută.
Zincul poate avea efecte secundare nocive.
U.S. Food and Drug Administration recomandă să nu folosiți produse cu zinc pe care le puneți în nas. Ele vă pot face să vă pierdeți simțul mirosului. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza zinc.
În locul produselor de sinteză, puteți adăuga în dietă alimente bogate în zinc:
- crustacee: crab, homar, scoici;
- carne: de vită, de porc, de miel, curcan și pasăre;
- pește: sardine, somon;
- unele legume: năut, linte, fasole, ciuperci, kale, mazăre, asparagus, frunzele de sfeclă;
- nuci și semințe: semințe de dovleac, de cânepă, caju;
- ouă;
Deși răcelile trec de la sine, te pot face să te simți îngrozitor. Poate doriți să încercați cel mai recent remediu. Dar cea mai bună ușurare vine din a avea grijă de tine. Odihnește-te, bea lichide și menține aerul din jurul tău umed. Amintiți-vă să vă spălați des pe mâini, astfel încât să nu dați și altora răceala.