Specialiștii în nutriție au stabilit care este cel mai sănătos sandviș / Ce trebuie să conțină și, mai ales, cum poți reduce caloriile

Sandviș Burrata Caprese Sursa foto: https://proveg.org/

Indiferent dacă vrei o gustare, un sandviș pentru micul dejun sau cină, cu siguranță dorești ca acesta să fie cât mai sănătos și, mai ales, să nu îngrașe. Potrivit eatingwell.com, acest lucru este posibil dacă faci alegerile corecte: puiul să fie gătit la grătar, să renunți la sosuri, să adaugi multe legume și să folosești pâine integrală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Specialiștii în nutriție susțin că fast-food-ul nu trebuie privit, neapărat, ca un dușman și exclus dintr-un stil de viață echilibrat. Asta mai ales în condițiile ritmului alert al vieții moderne, când o masă rapidă poate deveni o prioritate.

Poți mânca un sandviș sănătos la fast-food?

„Știu cât de importantă este comoditatea când vine vorba de a-ți prepara rapid o gustare sau de a-ți hrăni familia. Deși nu aș recomanda fast-food în fiecare seară, cu moderație, el poate face parte dintr-un stil de viață sănătos”, spune nutriționista Vanessa Imus.

Totul ține de ceea ce alegi din meniu. Dacă optezi, din întreg meniul, pentru un sandviș simplu cu pui, ai făcut o alegere corectă.

Puiul gătit la grătar, alături de o chiflă din cereale integrale este hrănitor, sănătos și slab caloric.

Valori nutriționale pentru un sandviș cu pui la grătar

  • Calorii: 390
  • Grăsimi totale: 11 g
  • Grăsimi saturate: 2,5 g
  • Sodiu: 765 mg
  • Carbohidrați: 45 g
  • Fibre: 3 g
  • Zahăr total: 11 g
  • Proteine: 28 g

Ce să faci ca sandvișul tău cu pui să nu fie bombă calorică

Când faci o alegere la fast-food, citește bine informațiile nutriționale din meniu.

Verifică informațiile nutriționale din meniurile de la fast-food. Fii atent, pentru că multe sandvișuri pot depăși 500 de calorii. De aceea, ar fi ideal să optezi pentru un sandviș cât mai simplu, fără garnitură din cartofi prăjiți, de exemplu.

„Dacă îți ajustezi puțin compoziția sandvișului, îl poți face de doar 390 de calorii, în loc de 500. Și, astfel, poți beneficia de o masă hrănitoare care nici nu te îngrașă”, spune nutriționista Vanessa Imus.

Dacă îți dorești să slăbești, poți reduce și mai mult caloriile sandvișului tău cu pui prin renunțarea la sosuri, deoarece acest gest simplu poate însemna o scădere de 60 de calorii.

De ce să alegi puiul la grătar, în locul celui prăjit?

„Sandvișul cu pui la grătar se numără printre cele mai bune alegeri dintr-un meniu fast-food. Prepararea la grătar reduce mult caloriile, sodiul și grăsimile saturate, comparativ cu prăjirea”, afirmă nutriționista Laura Burak.

De asemenea, este cunoscut faptul că persoanele care consumă frecvent alimente prăjite se expun unor riscuri, deoarece acest obicei alimentar este asociat cu inflamație crescută, afectarea funcției renale, dereglări hormonale – în special tiroidiene – și, nu în ultimul rând, creștere în greutate.

Chifla din cereale integrale, sursă de fibre

Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fibre sau cereale integrale. Dar acest aport de fibre poate fi suplimentat chiar și printr-un sandviș cu pui, dacă optezi pentru o chiflă multigrain (din cereale integrale), în locul uneia din pâine albă. O chiflă multigrain aduce organismului un aport de trei grame de fibre.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, necesarul zilnic de fibre pentru un adult este de 25-30 de grame.

„Această fibră suplimentară, din sandvișul cu pui, te va ajuta să-ți atingi necesarul zilnic, alături de alte alimente bogate în fibre pe care le vei consuma pe parcursul zilei”, explică nutriționista Macy Diulus.

Fii atent la sarea din sandviș!

Pentru a intensifica gustul preparatelor, făcându-te, astfel, să revii, fast-food-urile tind să pună prea multă sare. Acest lucru este departe de a fi benefic pentru organism, fiind știut că o dietă bogată în sodiu (sare) poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și balonare.

Alege sandvișurile care au un conținut moderat de sare. În general, cele cu pui prăjit sunt mai sărate decât cele cu pui preparat la grătar.

Cum să comanzi, la fast-food, un sandviș sănătos

  • Alege puiul preparat la grătar, nu prăjit – „Optând pentru pui preparat la grătar, în locul celui prăjit, reduci grăsimile saturate și caloriile”, spune nutriționista Eliza Whitaker.
  • Adaugă legume – „Combinarea puiului cu salată și roșii adaugă sandvișului vitaminele A, C și folatul, substanțe care susțin imunitatea și producția de colagen”, explică nutriționista Bonnie Newlin. Dacă vrei ca sandvișul tău să aibă cât mai puține calorii, poți chiar să renunți la chiflă, înlocuind-o cu foi de salată.
  • Evită topping-urile bogate în calorii – Ideal este să renunți la sosuri, brânză sau bacon și să alegi doar puiul la grătar și chifla din cereale integrale. Dacă ești foarte pofticios și vrei, totuși, să adaugi și un sos, alege unul singur, pentru a nu face un sandviș foarte caloric.
  • Alege garnituri potrivite – Renunță la cartofii prăjiți și înlocuiește-i cu legume sau frunze de salată, pentru a adăuga sandvișului tău fibre și nutrienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *