Producția de sparanghel și căpșuni din Germania a atins în acest an cele mai scăzute niveluri din ultimele decenii, iar prețurile acestor produse ar putea deveni inaccesibile pentru mulți consumatori, avertizează autoritățile și fermierii, notează Berliner Zeitung.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit primelor estimări ale Oficiului Federal de Statistică din Germania, recolta de căpșuni din 2024 a fost de doar 75.500 de tone, cea mai mică din ultimii 30 de ani și cu 4% mai mică decât în 2023. La sparanghel, producția s-a ridicat la 98.900 de tone, cel mai scăzut nivel din 2010. În regiunea Berlin-Brandenburg, s-au recoltat aproximativ 640 de tone de căpșuni de pe 118 hectare, fiind de așteptat cea mai slabă recoltă din 1991. În cazul sparanghelului, fermierii din zonă au strâns 18.700 de tone, cu 1.500 de tone mai puțin decât anul trecut.
Această scădere nu este doar rezultatul condițiilor meteorologice nefavorabile, ci și al deciziei fermierilor de a reduce suprafețele cultivate: cu 4% mai puțin teren pentru căpșuni și 6% mai puțin pentru sparanghel. Această tendință de restrângere este una pe termen lung, spun experții. „Gradul de autosuficiență al Germaniei în producția de căpșuni a scăzut din 2015 de la 68% la 50%”, arată datele Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI).
Sparanghelul costă aproape 10 euro/kg
Prețurile au crescut semnificativ: potrivit AMI, în sezonul actual, consumatorii au plătit în medie 9,63 euro/kg pentru sparanghelul alb german, cu 4% mai mult decât anul trecut. Căpșunile locale s-au vândut în perioada mai – mijlocul lui iulie cu 6,86 euro/kg, o creștere ușoară față de 6,83 euro în 2023. Comparativ cu 2015, prețurile au crescut cu aproximativ 70%.
Karsten Schmal, președintele Asociației Fermierilor din landul Hessa, atrage atenția asupra riscurilor majore din sectorul agricol: „La finalul zilei, toți suntem antreprenori. Și cultivatorii de sparanghel și căpșuni trebuie să poată trăi din ceea ce fac. Iar dacă riscul devine imposibil de gestionat, aceste culturi nu vor mai fi cultivate”.
Presiune pe fermieri: salariul minim crește
Joachim Rukwied, președintele Asociației Fermierilor Germani, critică și creșterea planificată a salariului minim, care va ajunge la 13,90 euro în 2026 și la 14,60 euro în 2027: „Dacă salariul minim continuă să crească, pur și simplu nu vom mai putea concura,” a declarat el. El a cerut o excepție pentru fermele agricole, propunând un salariu minim redus la 80% pentru lucrătorii sezonieri, însă guvernul federal a respins această solicitare.
În replică, sindicatul IG Bauen-Agrar-Umwelt consideră că criticile sunt exagerate.
„Prăbușirea economiei germane a fost prezisă și în 2015, la introducerea salariului minim, dar nu s-a întâmplat”, a afirmat Christian Beck, membru în conducerea sindicatului.
El a mai subliniat că gradul de autosuficiență în producția de fructe și legume s-a menținut stabil în ultimul deceniu și a oferit exemplul Țărilor de Jos, unde salariul minim este de 14,40 euro: „Și acolo fermele sunt profitabile și exportă fructe în Germania”.