Sezonul de Crăciun se anunță dificil pentru piața spaniolă de carne de miel. Producția internă ar putea scădea cu până la 30%, pe fondul extinderii febrei catarale albastre, boală care a afectat grav efectivele de ovine în acest an.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Boala are un impact sever asupra reproducției
Febra albastră, transmisă de țânțari și inofensivă pentru om, lovește puternic în efectivele de oi. Mortalitatea la miei este redusă, însă efectele asupra oilor reproducătoare sunt majore: mai multe avorturi și un număr scăzut de oi gestante.
„Aceasta este adevărata problemă: scăderea capacității de reproducție, care afectează direct producția de miei”, explică Felipe Molina, secretar general al Asociației crescătorilor de merinos, citat de euromeatnews.com
Situația a fost agravată de decizia autorităților, care, începând din acest an, au trecut la un model de vaccinare voluntară, renunțând la obligativitatea imunizării pentru animalele care se deplasează între regiuni.
„Țarcul de fătare”, cheia Crăciunului
Industria privește cu îngrijorare spre campania de toamnă, crucială pentru aprovizionarea meselor de Crăciun.
„Acest țarc de fătare este cheia pentru a satisface cererea de Crăciun”, afirmă Raúl Muñiz, președintele organizației interprofesionale Interovic. Acesta admite că, deși nu se așteaptă la creșteri „exorbitante”, prețurile vor urca treptat către sfârșitul anului.
Datele oficiale arată că în ultimele 12 luni, prețul mielului a crescut deja cu 10,6%.
Sacrificările interne au scăzut cu 7,39%
Un alt factor de presiune este cererea externă. Doar în prima jumătate a lui 2025, exporturile de miei vii au crescut cu 20% față de aceeași perioadă din 2021. În paralel, sacrificările interne au scăzut cu 7,39%, deoarece fermierii preferă să vândă către Algeria și Maroc, unde prețurile sunt mai atractive.
„În aceste țări, consumul de miel de calitate este în creștere, în timp ce aici este în scădere”, se plânge Muñiz. Molina confirmă tendința, subliniind că exporturile către țările arabe reprezintă acum „o parte foarte semnificativă” din volumul total.
Criză agravată de lipsa tinerilor fermieri
Pe lângă presiunile sanitare și comerciale, sectorul ovin din Spania se confruntă cu o problemă structurală: dispariția fermelor și lipsa reînnoirii generaționale.
Din 2020, efectivul național a scăzut cu două milioane de capete, iar numărul fermelor s-a redus cu 4%.
„Nu există tineri care să vrea să rămână în zonele rurale”, atrage atenția Muñiz. „Aceasta este o muncă grea, în care animalele mănâncă în fiecare zi, inclusiv de sărbători.”
Producție mai mică, sănătate animală fragilă și o piață orientată tot mai mult spre exporturi, conturează tot mai mult o „furtună perfectă” pentru piața spaniolă a mielului. Așadar, nu este de mirare că, în preajma sărbătorilor, consumatorii vor resimți direct consecințele, prin prețuri mai mari pentru unul dintre cele mai tradiționale preparate de Crăciun.