Un soufflé-ul de spanac, atunci când începe să dea colțul ierbii, conferă imediat senzația de primăvară, dar multă lume se teme să se lanseze în ceea ce pare deseori o aventură culinară. Și asta, pentru că dacă nu este preparat urmând pașii corecți tinde să se lase după ce e scos din cuptor și să devină un experiment eșuat. Însă există și vești bune: acești pași nu sunt deloc complicați, e nevoie doar să știm ce avem de făcut, cunoașterea ne salvează întotdeauna.
În esență, este un preparat care trebuie să crească în cuptor grație caracteristilor ouălelor de a face să se înalțe o compoziție în timpul coacerii. Pe aceeași idee cu un simplu pandișpan, cu diferența că e vorba de o compoziție mai grea, care are nevoie să fie susținută de prezența ouălor în cantitate considerabilă. E suficient să ne imaginăm cum crește o omletă și am vizualizat imediat problema.
Un soufflé este un preparat tipic bucătăriei franceze, una dintre variantele cele mai practicate fiind cea de primăvară, în care se folosesc verdețuri, în cazul nostru spanac, amestecat cu brânzeturi. Poate fi pe post de aperitiv, dar poate și însoți o supă sau o salată și asfel devine parte a unui meniu complet la mesele principale.
Condițiile pentru un soufflé reușit
În primul rând, ingredientele trebuie să fie pregătite și mărunțite anterior: spanacul, blanșat, adică trecut rapid prin apă care fierbe; apoi, foarte bine scurs și mărunțit. Brânzeturile trebuie rase cât mai fin și încorporate cât mai uniform în compoziție.
Dar mai există trei condiții esențiale, specifice oricărui soufflé:
-să batem bine ouăle, pentru ca ele să poată ajuta compoziția să crească în cuptor
-să îi dăm timp să crească în cuptor și să nu deschidem ușa până nu e aproape gata
-să îl coacem în porții individuale, în vase mici de ceramică termorezistentă
Ingrediente pentru 6 porții de soufflé de spanac
200 g spanac
100g parmezan sau cașcaval ras fin
100 g gorgonzola sau alt tip de blue cheese (ricotta, pentru cine nu iubește brânza cu mucegai nobil)
320 g lapte
60 g făină
100 g unt
6 ouă
sare, piper
Procedeu
Nu e deloc greu de preparat un soufflé de spanac: e suficient să avem toate ingredientele deja pregătite, pe rând: spanacul, brânzeturile rase, sosul bechamel și ouăle, bătute separat. Iată mai jos pașii de urmat:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
1. Trecem spanacul prin apă clocotită timp de circa 1-2 minute, funcție de cât este spanacul de fraged. Apoi îl transferăm imediat în apă cu gheață, dacă vrem să-și mențină culoare verde intens. Dacă nu ne interesează culoarea, sărim peste această etapă. Apoi îl scurgețim cât se poate de bine și când nu mai lasă lichid îl tăiem mărun cu cuțitul sau îl mixăm cu un blender sau mixer vertical. Avem nevoie de o consistență aproape ca o cremă.
2. Pregătim un sos bechamel, în timp ce se scurge spanacul: topim untul într-o oală antiaderentă, adăugăm făina și amalgamăm bine timp de circa 1 minut. Turnăm laptele treptat amestecând, potrivim de sare și gătim încă 2 minute după ce începe să fiarbă ușor Ținem mereu aragazul la foc mic. Lăsăm să se răcească puțin.
3. Separăm albușurile de gălbenușuri și le batem separat. Amestecăm sosul bechamel cu spanacul cremă, brânzeturile rase și gălbenușurile bătute spumă, ajustând de sare dacă e cazul.
4. Albușurile bătute spumă tare ca pentru bezele le încorporăm treptat în compoziție, amestecând ușor de jos în sus.
5. Ungem cu unt 6 forme de soufflé (ideal diametru 8 cm, înălțime 5 cm) și le tapetăm cu pesmet. Turnăm compoziția în forme și presărăm încă un mic strat de parmezan sau cașcaval deasupra.
6. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20 de minute. Scoatem din cuptor și servim imediat. Un soufflé de spanac nu se conservă, există altele care merg la frigider, dar nu și cel de spanac. Își pierde și textura, dar și aroma, care se exprimă la maxim când e cald.