Nu știm exact câte persoane au rezervat pentru o cină romantică de Ziua Îndrăgostiților, la nivel mondial. Sau de San Faustino, pe 15 februarie, care în Italia și în general în țările catolice este un fel de sărbătoare a persoanelor single, în opoziție cu ziua anterioară de San Valentino. Dar ceea ce e sigur e că mâncatul de unul singur la restaurant nu mai este nicăieri un tabù. Nici măcar în zona Mediteranei, unde mâncarea este de multe ori o formă de socializare și de petrecere a timpului liber.
Cotidianul italian de business Il Sole 24 Ore a extras câteva date adunate de pe platforma de rezervări TheFork, parte a grupului TripAdvisor, legat de ceea ce a căpătat denumirea de solo dining. Câte persoane merg la restaurant să mănânce singure?
În 2024, rezervările efectuate prin platforma TheFork pentru o singură persoană la masă au reprezentat peste 4 procente, în creștere față de 2023. Doar în Italia, în 2024, acest tip de rezervări au reprezentat 4,1% din total, cu o creștere de 15,3% față de 2023. Adică un procent mai mare decât creșterea generală a rezervărilor de la an la an.
Dacă lărgim aria de reprezentare, procentul crește: însumând Italia, Franța, Spania, Portugalia, Regatul Unit și Țările de Jos, rezervările pentru o singură persoană reprezintă 4,6% din total, utilizatorii single făcând în medie peste cinci rezervări pe an.
De ce mănâncă oamenii singuri la restaurant?
Tendința merge mână în mână cu schimbarea percepției generale despre mâncare dar și cu schimbările de mentalitate. Dacă înainte mâncau singure doar persoanele aflate în delegație sau din diferite motive departe de casă, acest tip de limită a dispărut. Oamenii consideră mâncarea o experiență, iar dacă merg să ia cina în oraș ca single, acest gest se consideră unul de grijă față de propria persoană.
Iar dincolo de a fi single sau nu, a petrece anumite momente de unul singur echivalează cu o oportunitate de a reflecta, de relaxare fără a susține conversații uneori formale, de a dedica timp propriei persoane. În plus, a mânca singur poate spori conștientizarea legată de mâncare, permițându-ne să acordăm mai multă atenție aromelor, texturilor și senzațiilor corporale, ceea ce poate favoriza relaxarea și reducerea stresului.