Situație gravă în exporturile de cafea din Brazilia. Peste 2 milioane de saci de cafea sunt blocate de luni de zile în porturi

cafea export blocaj porturile braziliene cafea braziliana foto:portodesantos.com.br

Nu există o reală explicație, dar în porturile din Brazilia cantități uriașe de cafea așteaptă să fie încărcate pe nave comerciale pentru a părăsi docurile și a intra în circuitul comercial. Dar, nu e clar de ce, acest lucru nu se întâmplă, ceea ce afecteză major economia braziliană, dependentă de exporturile de cafea, scrie ziarul La Stampa.

Mai precis, este vorba de 2,155 milioane de saci de cafea gata de a fi exportați, care s-au acumulat în porturile braziliene începând cu luna ianuarie. Din motive nu tocmai bine definite, dat fiind că întârzierile pot fi justificate, dar mult mai puțin când ating acest nivel.

Informația provine din ultimul raport al Cecafé, cea mai mare asociație națională a exportatorilor brazilieni de cafea. Conform datelor, acest blocaj se traduce în aproape 540 de milioane de euro, valoarea de piață a sacilor de cafea în așteptare. În plus, directorul tehnic al Cecafé, Eduardo Heron, vorbește de costuri suplimentare enorme la care au fost nevoiți să facă față comercianții din cauza acestor grave întârzieri. Cifra acestor costuri în plus, avansată de el, este de circa 960 milioane de euro, adică mai mult decât valoarea în sine a mărfii.

Cauza generală o reprezintă modificarea rutelor sau a porturilor de destinație a navelor comerciale, cu alte cuvinte incertitudinile din sistemul internațional de transport naval date de situația generală de instabilitate, la care contribuie și situația dificilă din Marea Roșie.

De exemplu, doar în septembrie, 69% dintre nave a suferit o modificare de rută, dintre cele care ar fi trebuit să facă escală în porturile braziliene. Dintre acestea, portul Santos, principalul hub pentru comerțul internațional cu cafea, a înregistrat o rată de întârziere de 84% a navelor container. Ceva practic inexplicabil pentru operatorii din comerțul cu cafea dar care se întâmplă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *