Dr. ing. Sergiu Gorjan este secretarul științific al primei stațiuni de cercetare viti-vinicolă înființată în România, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Drăgășani. În această calitate l-am rugat să ofere câteva sfaturi asupra lucrărilor pe care fermierii ar trebui să le facă în această perioadă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Sergiu Gorjan: „Eu recomand arătura pe fiecare rând”
„Acum s-a încheiat recoltarea. Cel mai bine ar fi să urmeze lucrările solului”, ne-a spus domnia-sa. „Există unii viticultori moderni care lucrează solul în vie pe un rând da și pe unul nu. În acest fel își ușurează lucrările ulterioare de tăiere și de aplicare a tratamentelor. Dar pe rândurile nelucrate solul se întărește ca un bolovan, iar buruienile se înmulțesc și împâslesc pământul. De aceea, eu recomand lucrările pe fiecare rând!”.
Conform părerii sale, ar trebui să se înceapă cu o scarificare, la o adâncime de 60 de centimetri, dacă este posibil, urmată de o arătură la 15 – 20 de centimetri.
„În felul acesta solul este afânat și se asigură atât o bună dezvoltare a viei, cât și o viitoare producție bogată”, susține specialistul.
După aceea, recomandă efectuarea tăierilor de ușurare. Ba mai mult decât atât, recomandă ca după prima brumă, în noiembrie, viticultorii să înceapă și tăierile normale.
„În ultimii ani am observat că n-au mai fost înghețuri. De aceea, mai ales pe dealuri, unde înghețul nu mai apare, se pot face aceste lucrări. Astfel, în primăvară este ușurată munca”, spune Sergiu Gorjan.
Combaterea făinării „în uscat”
Specialistul mai recomandă și unele tratamente. „În primul rând, atât înainte, cât și după efectuarea tăierilor, sfătuiesc viticultorii să stropească cu soluție de sulfat de cupru – tradiționala piatră vânătă. Aceasta are rolul de a asigura cicatrizarea coardelor rănite cu ocazia lucrărilor diverse.”
În plus, Sergiu Gorjan îi sfătuiește pe cei care au posibilitatea, să aplice și un tratament „în uscat” cu polisulfură de calciu. „Această substanță distruge făinarea. Boala este produsă de o bacterie care iernează în muguri și, odată cu înverzirea, începe să se dezvolte. În perioada cât via este uscată, substanța activă poate acționa mult mai bine asupra bacteriei, distrugând-o. Astfel, în primăvară, este prevenită apariția bolii!”.