Semințele de rodie, „minunea” delicioasă care ne întreține sănătatea inimii și a intestinelor / Nutriționiștii recomandă rodiile deoarece conțin antioxidanți puternici și compuși vegetali antiinflamatori / Unele studii spun că ar putea preveni cancerul

rodieBUN Sursa foto: Pexels

Rodiile nu sunt doar delicioase ci, potrivit today.com, au și beneficii majore pentru sănătate, inclusiv efecte antioxidante și antiinflamatorii – pe lângă conținutul lor ridicat de fibre, acizi grași, vitamine și minerale.

De obicei considerată un „superaliment”, rodia aduce „o mulțime de beneficii excelente”, spune Julia Zumpano, nutriționist la Cleveland Clinic Center for Human Nutrition.

Rodiile au efect antiinflamator și chiar au capacitatea de a repara celulele afectate

„Rodiile au efect antiinflamator foarte puternic”, spune Theresa Gentile, nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

De asemenea, Zumpano explică: „Știm că semințele de rodie sunt bogate în antioxidanți, care protejează celulele noastre de deteriorare și de toxinele din mediu, precum poluarea și fumul de țigară”.

Antioxidanții pot, de asemenea, să repare celulele deteriorate care, dacă rămân afectate, ar putea duce la dezvoltarea cancerului.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Rodia ne protejează ficatul, inima și rinichii

Însă beneficiile posibile ale rodiei pentru sănătate merg mult dincolo de atât, spun experții. Consumul de rodii – inclusiv semințele și sucul de rodie – poate reduce riscul pentru anumite afecțiuni ale ficatului, inimii și rinichilor.

În plus, rodia furnizează o doză sănătoasă de fibre alimentare, acizi grași și vitamine și minerale esențiale.

Informații nutriționale pentru jumătate de cană de semințe de rodie:

  • 72 de calorii
  • 1,5 grame de proteine
  • 1 gram de grăsimi
  • 16 grame de carbohidrați
  • 3,5 grame de fibre

Flavonoidele din rodii pot ajuta, pe lângă multe altele, și la prevenirea cancerului

Beneficiile pentru sănătate care fac ca rodia, semințele de rodie și sucul de rodie să fie foarte apreciate, iar efectele lor antiinflamatorii se datorează „ bogăției lor în substanțe fitochimice”, explică Gentile.

Flavonoidele, un tip de fitochimicală găsită în rodii, au efecte antioxidante care luptă împotriva radicalilor liberi și care pot ajuta la prevenirea cancerului de piele, cancerului de prostată și cancerului de colon, spune Gentile.

„Culoarea lor frumoasă provine din antocianine (un tip de flavonoid). Acest lucru contribuie și la aceste beneficii pentru sănătate”, explică ea. Antocianinele se regăsesc și în alte fructe și legume de culoare roșu închis și albastru, inclusiv afinele și varietățile de conopidă și morcovi violeți.

Unii compuși vegetali din rodie ne pot întări imunitatea

Compușii vegetali pe care rodia îi conține pot, de asemenea, să aibă efecte protective împotriva bolii ficatului gras non-alcoolic, spune Gentile. Ei pot ajuta și la vindecarea rănilor și au proprietăți antimicrobiene. Unii dintre acești compuși pot „stimula sistemul nostru imunitar”, continuă ea, „și se crede că ar putea ajuta la protejarea împotriva riscului de cancer.”

În plus față de aceste beneficii, rodia este și o sursă excelentă de fibre sănătoase pentru intestine, spune Gentile. Toți avem nevoie de fibre, care ajută la funcționarea corectă a tractului gastrointestinal, dar au și beneficii pentru sănătatea inimii și controlul zahărului din sânge.

Rodia conține, de asemenea, acizi grași antiinflamatori, care sunt benefici pentru sănătatea inimii, spune Gentile, adăugând că aproape 30% din greutatea semințelor lor ar putea fi acizi grași.

De obicei, atunci când ne gândim la acești acizi grași, „ne gândim la avocado și uleiul de pește”, spune ea. Dar, dacă aceste alimente nu funcționează pentru tine sau vrei să incluzi și mai multe alimente bogate în acizi grași în dieta ta, „rodia ar putea ajuta să completezi acest gol”, spune Gentile.

În cele din urmă, rodia furnizează o mulțime de alți micronutrienți esențiali, inclusiv potasiu, calciu, fosfor, magneziu și fier, spune Gentile. Rodia furnizează și vitamina C și acid folic, adaugă Zumpano.

Este sănătos sucul de rodie?

Pentru că sucul de rodie este făcut din rodii, acesta poartă multe dintre aceleași beneficii pentru sănătate, spun experții.

„Există multe cercetări bune despre sucul de rodie”, spune Zumpano. „Probabil există mai multe cercetări despre suc decât despre fructul propriu-zis, doar pentru că este mult mai ușor de utilizat într-un studiu clinic.”

Dar există unele diferențe de avut în vedere.

Cercetările despre sucul de rodie nu se concentrează atât de mult pe impactul său asupra corpului și bolilor, spune Gentile. Dar studiile arată că pare să existe o „legătură mai puternică” cu reducerea tensiunii arteriale și prevenirea acumulării de placă în artere, spune ea, așa că sucul de rodie poate fi foarte benefic pentru sănătatea inimii.

Studiile de revizuire cuprinzătoare au arătat că cei care consumau rodii sau suc de rodie aveau beneficii semnificative în îmbunătățirea numărului de afecțiuni ale inimii, spune Zumpano, precum tensiunea arterială, boala arterială coronariană și ateroscleroza.

Totuși, este important de reținut că sucul de rodie va fi mai concentrat decât semințele – ceea ce înseamnă că va conține mai mult zahăr per porție și posibil zahăr adăugat. Cu sucul, vei pierde, de asemenea, o cantitate semnificativă de fibre pe care le-ai obține din semințe, spune Zumpano.

„Cu siguranță vei maximiza nutrienții, dar o vei face cu un cost mai mare în termeni de calorii și zahăr,” explică ea

Așadar, ca și în cazul altor sucuri de fructe și legume, experții recomandă consumarea sucului de rodie cu moderație. Deși este în regulă să consumi puțin în fiecare zi, încearcă să limitezi la aproximativ 180 ml de suc de rodie pe zi, spune Zumpano.

Cea mai bună modalitate de a utiliza rodia

Semințele de rodie pot fi o adăugire sănătoasă la multe alimente.

Zumpano recomandă să le folosești așa cum ai folosi fructele de pădure, adică să le adaugi deasupra iaurtului grecesc, brânzei de vaci sau salatelor. Cu textura lor crocantă și gustul dulce-acrișor, semințele de rodie pot adăuga un strop de culoare și distracție acelor mese.

Dacă vrei să adaugi mai mult suc de rodie în dieta ta, încearcă să-l amesteci cu apă minerală simplă sau să-l pui  în smoothie-ul tău de dimineață, spune Gentile. De asemenea, sucul de rodie poate fi adăugat și în cocktailuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *