Sheftalia, Șeftalia (în greacă Σεφταλιά, Σiεφταλιά, în turcă şeftali, șeftali kebabı, în armeană շեֆտալիա-sheftalia) sunt niște cârnați tradiționali din insula Cipru, extrem de gustoși. Umplutura se înfășoară în așa numita banna, membrana cu grăsime din jurul stomacului de capră, oaie sau chiar porc, notează pe pagina sa de Facebook, Tudor Duică, un explorator al savorilor balcanice și mediteraneene, care citează site-ul 196.flavors.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Denumirea este turcească, șeftali însemnând piersică. Cealaltă versiune spune că denumirea vine de la un turc numit Sef Ali (bucătarul Ali), care ar fi numit cârnăciorii săi Sef Ali kebabi. Acest nume ar fi evoluat la șeftali sau șeftalia kebabi.
Umplutura este carne tocată de porc sau pulpă de miel. Carnea se asezonează cu ceapă roșie tocată mărunt, pătrunjel, chimen (ciprioții îi spun αρτυσιά-artysia), scorțișoară, sare și piper formându-se niște cârnăciori mici, aproape rotunzi. Unele variante propun și alte condimente, cum ar fi menta sau chiar pesmet umed și puțin ulei de măsline de cea mai bună calitate.
După ce sunt înveliți în membrana cu grăsime (panna, banna), se pun pe grătar (de cele mai multe ori se pun în niște frigărui de lemn denumite σμίλες-smyles). Se frig pe grătar până se rumenesc ca rodiile.
Se gătesc asemănător cu souvlaki. Cînd sînt copți, se pun într-o pita cipriotă fierbinte împreună cu roșii feliate, castraveți, ceapă, varză tocată mărunt (κραμπί-krabi) și pătrunjel. Este necesar să puneți cam o jumătate de lămîie în pita.
În Cipru, cârnăciorii sheftalia sînt, de obicei, serviți cu pita, lămâie, ceapă roșie sau cu o salată.
„Panna”- cămașa mielului sau prapurele se spală bine de tot, până când mirosul dispare și suntem siguri că este foarte curată. Altfel, veți rata totul…
Acești cârnăciori seamănă foarte mult cu bine cunoscuții crépinettes franțuzești (care se preparau deja, în a doua jumătate a secolului al XIII-lea), totuși, nu există surse istorice sau referințe, dacă cârnăciorii șeftalia au fost introduși în Cipru de către franci (secolele XIII-XV).