Scumpirea cafelei și a cacauei a condus la creșterea valorii importurilor și exporturilor de bunuri agroalimentare europene, la începutul anului 2025. De precizat că Uniunea Europeană importă cafea boabe și cacao, le procesează în unități proprii și exportă ulterior produse derivate: cafea prăjită și măcinată, pudră de cacao, unt de cacao, etc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Exporturile agroalimentare totale ale Uniunii Europene au atins 19,6 miliarde de euro, în februarie 2025, marcând o creștere de 3%, față de luna ianuarie, și de 1,4% față de februarie 2024. În primele două luni ale anului, exporturile au fost cu 984 de milioane de euro mai mari decât în aceeași perioadă din 2024.
Regatul Unit a rămas și la începutul acestui an principala destinație a mărfurilor agroalimentare europene, cu o creștere de 322 de milioane de euro (+4%), determinată în principal de creșterea exporturilor de cacao, produse din cafea și plante proteaginoase, arată un raport al Comisiei Europene dat publicității joi, 5 iunie.
Exporturi
Potrivit forului european, creșterea puternică a prețurilor la cacao și cafea a susținut exporturile agroalimentare ale Uniunii Europene la începutul anului 2025. Produsele legate de cacao au condus la o creștere cu 758 de milioane de euro (+52%), fiind urmate de produse de cofetărie, 329 de milioane de euro (+19%) și produse lactate, 158 de milioane de euro (+5%).
Cu toate acestea, exporturile de cereale au înregistrat o scădere din cauza scăderii volumelor, 767 milioane de euro, (-30%). Exporturile de preparate din fructe, nuci și legume au scăzut din cauza reducerii volumelor, iar exporturile de ulei de măsline au scăzut, în principal din cauza scăderii prețurilor.
Importuri
Importurile agroalimentare ale Uniunii Europene au fost de 15,2 miliarde de euro în februarie 2025, în scădere cu 5% față de ianuarie, dar cu 15% mai mari decât nivelurile de anul trecut, datorită prețurilor globale ridicate, în special pentru cacao și cafea.
Importurile din Coasta de Fildeș (733 de milioane de euro, +73%), China (447 de milioane de euro, +32%), Canada (344 de milioane de euro, +80%) și Australia (330 de milioane de euro, +149%) au crescut brusc, reflectând creșterea volumelor și a prețurilor produselor de bază.
Prețurile ridicate pentru cacao, cafea, fructe și fructe cu coajă lemnoasă au determinat creșterea valorii importurilor Uniunii Europene la începutul anului 2025.
Numai cacaua și cafeaua au reprezentat o creștere de 2,5 miliarde de euro (+59%), în timp ce fructele și nucile au adăugat încă 772 milioane de euro (+20%). Importurile de semințe oleaginoase și ulei de măsline au scăzut, în principal din cauza scăderii prețurilor, iar cele de zahăr au scăzut, în principal din cauza volumelor reduse.
Prețuri medii actuale
Prețul mediu al unui kilogram de cafea boabe importat de Uniunea Europeană din Brazilia este de 6,22 euro ( săptămâna 22 mai – 1 iunie ), față de 4,05 euro, prețul mediu la nivelul anului 2024, potrivit datelor Taxud consultate de G4Food.
Prețul mediu al cafelei procesate și exportate este de 9,10 euro/kg, în săptămâna 22, față de 8,10 euro/kg, la nivelul anului 2024.
Prețul mediu al pudrei de cacao, fără adaos de zahăr sau alte ingrediente dulci, este de 6,34 euro/kg, la import, față de 4,34 euro/kg.
Prețul mediu al pudrei de cacao este în prezent de 6,49 euro/kg, față de 4,21 euro/kg, la nivelul anului 2024.