Creșterea consumului de acizi grași omega-3, regăsiți în peștele gras, nuci și semințe, ar putea juca un rol esențial în protejarea creierului împotriva sclerozei laterale amiotrofice (SLA) și a demenței frontotemporale (DFT), potrivit unui nou studiu realizat de UK Dementia Research Institute și UCL Institute of Healthy Ageing, conform The Independent.
Deși o legătură între aportul de omega-3 și un risc mai scăzut de a dezvolta SLA fusese deja observată, mecanismul exact nu era clar. Această cercetare oferă noi indicii despre cum aceste grăsimi sănătoase pot influența progresia bolii și pot crește speranța de viață.
Cercetătorii s-au concentrat pe mutația genei C9orf72, cea mai frecventă cauză genetică a ambelor boli – SLA și DFT, o formă rară de demență care afectează adesea persoane mai tinere.
Folosind musculițe de oțet care aveau această mutație, oamenii de știință au crescut nivelul de omega-3 în celulele cerebrale și au urmărit efectele. În paralel, au fost făcute teste și pe celule umane. S-a descoperit că musculițele cu SLA/DFT aveau niveluri scăzute de acizi grași polinesaturați, inclusiv omega-3. Același lucru s-a constatat și în celulele cerebrale ale oamenilor care sufereau de aceste boli.
„Studiul nostru aduce o înțelegere mai profundă a mecanismelor din spatele acestei observații”
Cercetătorii au analizat în special acidul alfa-linolenic (ALA), un omega-3 din semințele de in, nuci și uleiuri vegetale precum cel de soia sau canola. Au studiat și acidul linoleic, un omega-6 regăsit în alimente similare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Când musculițele au primit acești acizi grași prin alimentație, supraviețuirea lor a crescut ușor. Însă, atunci când acizii au fost livrați direct în celulele creierului, durata de viață a crescut cu 83%, de la 15 la 27,5 zile. Rezultatele au fost confirmate și pe celule umane, unde acizii grași au prelungit supraviețuirea.
Cercetarea a fost publicată în revista Nature Neuroscience și a fost finanțată de Alzheimer’s Research UK și UK Dementia Research Institute.
Profesorul Adrian Isaacs, conducătorul studiului, a declarat: „Studiile epidemiologice sugerează că persoanele care consumă o cantitate mare de acizi grași omega-3 au un risc mai scăzut de a dezvolta scleroză laterală amiotrofică. Studiul nostru aduce o înțelegere mai profundă a mecanismelor din spatele acestei observații. Pe baza concluziilor noastre, putem spune că o creștere a nivelului de acizi grași omega-3 în creier ar putea fi benefică în cazul SLA. Desigur, următorul pas este testarea pe oameni. Mai întâi trebuie să identificăm care acid gras ar fi cel mai potrivit pentru a fi testat pe oameni și cum putem livra cantități suficiente în creier. Apoi, dorim să ducem aceste concluzii mai departe, într-un studiu clinic”.
„Cercetătorii trebuie acum să stabilească ce acizi grași ar trebui testați în continuare”
Cercetătorii spun că aceste rezultate ar putea avea implicații și pentru alte boli neurodegenerative.
Dr. Julia Dudley, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK, a afirmat: „Cu aproape un milion de persoane care trăiesc cu demență în Marea Britanie, este esențial să înțelegem și să tratăm bolile care provoacă această afecțiune, inclusiv formele mai rare. Bolile neurodegenerative sunt complexe, însă unele dintre ele prezintă modificări genetice similare. Asta înseamnă că înțelegerea modului în care aceste modificări afectează creierul ne-ar putea conduce, în cele din urmă, spre noi metode de tratament pentru demență. Este încurajator să vedem rezultate care sugerează că o creștere a nivelului de acizi grași, inclusiv omega-3, ar putea proteja împotriva SLA și a demenței frontotemporale. Suntem nerăbdători să vedem următorii pași ai acestei cercetări, care sperăm că ne vor aduce mai aproape de un tratament”.
SLA – cunoscută și prin forma sa cea mai comună, scleroza laterală amiotrofică (ALS) – afectează aproximativ una din 300 de persoane pe parcursul vieții și nu are, în prezent, un tratament curativ.
Dr. Nick Cole, director de cercetare la MND Association, a spus: „Impactul potențial al grăsimilor sănătoase, precum acizii grași polinesaturați – cum ar fi omega-3 – asupra riscului de a dezvolta SLA și asupra duratei de supraviețuire este un subiect de interes pentru cercetători de ceva vreme, însă înțelegerea efectelor acestora a fost limitată. Această cercetare reprezintă un pas înainte. Oare dacă am administra același tip de acid gras persoanelor cu SLA, le-ar crește rata de supraviețuire? Nu știm încă. Dar este o direcție care merită explorată. Cercetătorii trebuie acum să stabilească ce acizi grași ar trebui testați în continuare, în ce cantități ar fi eficienți și cum ar trebui administrați, înainte de a realiza un studiu clinic. Sperăm ca cercetările viitoare și testele pe oameni să ne ofere o imagine mai clară asupra impactului dietei asupra SLA și a altor boli neurodegenerative. Între timp, sfătuim persoanele cu SLA să discute cu medicii lor înainte de a face modificări în alimentație”.
