Preparatele japoneze sunt cunoscute pentru faptul că sunt sănătoase. Dar înainte de a le include în dieta ta zilnică, află, potrivit healthshots.com, care este diferența dintre sashimi și sushi.
Fie că ești în SUA sau în India, probabil ai observat succesul uriaș al preparatelor japoneze, în special al sushi-ului. Beneficiile potențiale pentru sănătate și aromele diverse ar putea sta la baza popularității acestora în întreaga lume. Dacă nu ai experimentat, încă, această bucătărie, ar fi bine să te familiarizezi cu unele dintre cele mai cunoscute preparate. La un restaurant japonez, vei da peste sashimi. Da, ambele își au originile în Japonia și folosesc, adesea, pește, dar există diferențe cheie între aceste două feluri de mâncare. Află mai multe în „bătălia” sashimi versus sushi.
Ce este sashimi?
Înainte de a intra în detaliile comparației, trebuie să știi ce este sashimi. Este un preparat japonez clasic care se servește, de obicei, fără orez și constă din pește crud sau fructe de mare, tăiate fin. Tonul, somonul, cobia și amberjack sunt tipuri comune de pește folosite, conform unui studiu publicat în Scientific Reports. Nutriționista Rakshita Mehra spune că „peștele folosit la sashimi este, de regulă, de foarte bună calitate, pentru a fi proaspăt și sigur pentru consum crud.”
Ce este sushi?
Spre deosebire de sashimi, sushi este, în mare parte, un preparat pe bază de orez. Este un fel tradițional japonez, care constă, în mod obișnuit, din orez cu oțet combinat cu ingrediente variate: pește crud, fructe de mare, legume sau, uneori, fructe tropicale. Unii oameni includ chiar și carne de pui. Este servit, de obicei, cu sos de soia, wasabi și ghimbir murat. Este apreciat pentru echilibrul delicat de arome, texturi și pentru modul de prezentare.
Ce este nigiri?
Nigiri este un tip de sushi care constă într-un mănunchi mic de orez cu oțet (shari) format manual și acoperit cu o felie de pește crud sau fructe de mare. Cuvântul „nigiri” vine din verbul japonez nigiru, care înseamnă „a strânge” sau „a presa”. Nutriționista spune că „nigiri oferă un echilibru delicat între gustul curat al peștelui și aroma ușor acrișoară a orezului.”
Sashimi versus sushi versus nigiri: Comparație detaliată
- Ingrediente
- Sashimi: Pește sau fructe de mare crude (ton, somon, caracatiță), uneori cu garnituri de legume sau fructe. Nu conține orez.
- Sushi: Orez cu oțet combinat cu pește crud, fructe de mare, legume sau ou (tamago). Poate fi înfășurat în alge (nori).
- Nigiri: Orez cu oțet format manual, acoperit cu o felie de pește sau fructe de mare. Poate avea wasabi între orez și pește.
- Mod de preparare
- Sashimi: Peștele este tăiat în felii subțiri, fără alte adaosuri.
- Sushi: Orezul este gătit, asezonat cu oțet de orez, zahăr și sare, apoi combinat cu umpluturi variate.
- Nigiri: Mănunchiuri de orez presat, acoperite cu pește crud, adesea cu wasabi între straturi.
- Gătire
- Sashimi: Nu se gătește.
- Sushi: Poate include pește crud sau gătit (creveți, anghilă). Orezul este fiert.
- Nigiri: Peștele este crud, orezul este gătit.
- Valori nutriționale
- Sashimi: Bogat în proteine slabe și acizi grași omega-3. Sărac în carbohidrați, dar bogat în vitamine și minerale (D, B, fier, iod).
- Sushi: Combină proteine și carbohidrați. Nutrițional, dar poate fi bogat în calorii dacă are sosuri sau ingrediente prăjite.
- Nigiri: Proteine din pește, carbohidrați din orez. Caloric scăzut dacă este simplu. Conține omega-3 și vitamine.
- Gust
- Sashimi: Gust pur, curat al peștelui. Aroma proaspătă și ușor dulce a peștelui este dominantă.
- Sushi: Gusturi variate. Orezul adaugă o notă acrișoară, peștele aduce umami. Poate fi dulce, sărat sau picant.
- Nigiri: Echilibru între orezul acrișor și peștele sărat. Wasabi adaugă o notă iute.
- Prezentare
- Sashimi: Felii subțiri de pește aranjate estetic, cu garnituri (ridiche, verdeață, citrice).
- Sushi: Rulouri (maki), conuri (temaki), rulouri inverse (uramaki), piese individuale.
- Nigiri: Mănunchiuri de orez cu felii de pește deasupra, servite de obicei câte două.
- Beneficii pentru sănătate
- Sashimi: Proteine și grăsimi sănătoase (omega-3). Scăzut în calorii, bogat în vitamine (D, A) și minerale.
- Sushi: Nutrițional dacă e făcut cu ingrediente proaspete. Oferă proteine și grăsimi esențiale. Caloriile variază în funcție de toppinguri.
- Nigiri: Sărac în calorii, echilibru între proteine, carbohidrați și omega-3.
- Efecte secundare și siguranță
- Sashimi: Risc de boli alimentare dacă peștele nu este proaspăt sau curățat corect. Mercurul din anumite specii (ex. ton) poate fi periculos pentru gravide.
- Sushi: Risc similar din cauza peștelui crud. Unele rulouri pot avea multă sare sau calorii. Alergii posibile la soia, fructe de mare sau gluten.
- Nigiri: În general sigur, dacă peștele este proaspăt. Riscuri similare cu sashimi (infecții alimentare din pește crud).
Beneficiile pentru sănătate ale sashimi, sushi și nigari, aproape identice
Dacă urmărești beneficii pentru sănătate, nu există un „câștigător clar” în disputa sashimi vs sushi vs nigiri. Cel mai important este să consumi aceste preparate cu moderație. De asemenea, femeile însărcinate și copiii ar trebui să limiteze consumul de pește cu conținut ridicat de mercur.
