România nu mai are fructe de pădure din cauza climei potrivnice. Fermierii renunță la culturi, după încă un an dezastruos

fructe padure foto: pexels.com

Este un an dezastruos pentru fructele de pădure. Valul de frig din primăvară şi arșița din ultima perioadă au uscat murele, zmeura și afinele, iar producătorii nu mai au ce culege. Deși suprafețele cultivate erau în creștere, mulți fermieri se gândesc să renunțe la plantații. Anul trecut am importat fructe de pădure de peste 100 milioane de euro, anunță Știrile ProTV.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Soții Codreanu, din Gorj, cultivă mure pe 5.000 de metri pătrați. După frigul din primăvară au rămas cu jumătate de recoltă, iar acum, căldura excesivă a distrus totul.

Viorica Codreanu, fermierAm avut o plantație foarte frumoasă, dar acum, din cauza secetei, s-a uscat.

ReporterO desființați?

Viorica CodreanuO desființăm.

Alți producători au renunţat deja la culturile de mure.

Liviu Cotojman, primar Roșia de Amaradia: ”Aici unde suntem noi proprietarul a desființat definitiv această cultură, nu aveau desfacere și seceta“.

Și la plantaţiile cu zmeură pierderile sunt semnificative.

Dacă anul trecut culegeam 50 de kg, anul acesta de abia reușim să culegem 10-12 kg“.

Roxana Guia, proprietar cultură: ”Din 2017, de când avem cultura, anul acesta este cel mai afectat din cauza vremii capricioase“.

”Cel mai dificil an din ultimii 30 de ani”

Nu doar plantaţiile sunt afectate, ci și fructele din păduri. Cantităţile adunate scad cu câteva zeci de mii de kilograme pe an, spune Romsilva. În trecut, pădurile erau pline de culegători și se pregăteau tone întregi pentru export. Acum însă…

Ing. Claudiu Pop, Direcția Silvică Alba: ”Cel mai probabil nu vom comercializa fructe de pădure din flora spontană“.

În ultimii ani, suprafețele cultivate cu zmeură, afine și mure crescuseră constant, producătorii fiind încurajați de fondurile europene.

Alin Dobrei, profesor Universitatea pentru Științele Vieții Timișoara: ”Cred că a fost cel mai dificil an din ultimii 20, chiar 30, expunând fructele brusc la temperaturi ridicate, cum a fost cazul săptămânilor trecute, are loc o pălire naturală a acestor plante“.

Problemele sunt confirmate de specialiști care au monitorizat timp de 10 ani temperatura solului din Transilvania, iar concluziile sunt alarmante.

Prof. dr. Teodor Rusu, decan Facultatea de Agricultură Cluj: ”S-a instalat în fiecare stație un senzor de temperatură la 10, la 30 și la 50 de centimetri“.

Prof. dr. ing. Oliviu Matei, reprezentant companie IT: ”Încălzirea globală se regăsește și în sol, ceea ce înseamnă că temperatura din sol a crescut cu aproximativ 2 grade“.

Potrivit ANM, luna trecută a fost cea mai secetoasă lună iunie de când se fac măsurători în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *