Ciorba de burtă clasică, românească, cu usturoi și smântână este reperul unei zile în care vrei să te trezești, să spunem din oboseală, ca să nu zicem mahmureală sau când ai poftă de ceva bun, greuț, dar cu încântare pentru papile. Există însă și varianta soft, vegetariană, în care doar smântâna mai adaugă la calorii.
Sora vegană a ciorbei de burtă mai are în plus și avantajul că se prepară extrem de repede, spre deosebire de opțiunea clasică unde dedici ore pentru a fierbe burtă și zeamă de oase.
Ingredientele pentru ciorba de burtă falsă
2 cutii de ciuperci pleurotus
1 cutie de smântână (poți alege între smântâna de la Olympus, Covalact sau Napolact, de exemplu)
1 ceapă
2 morcovi
2 ouă
câteva linguri de ulei de măsline
sare, piper
4-5 căței de usturoi.
Preparare
Spălăm ciupercile, le tăiem fâșii să semene cu bucățile de burtă. Curățăm, tăiem ceapa mărunt, la fel morcovii cubulețe. Călim vreo 10 minute în ulei, adăugăm ciupercile, pe care le mai tragem la tigaie 2 minute, potrivim cu sare, piper și completăm cu apă (dacă avem supă clară de legume cu atât mai bine). Punem și un cub sau o linguriță de concentrat de legume, preferabil bio, fără aditivi.
În 10 minute ciupercile și legumele sunt fierte.
Batem într-un castron ouăle, peste care punem smântâna, amestecăm bine. Castronul să fie mai măricel, căci vom turna zeamă caldă treptat, până când ajunge lichidul de aici la temperatura ciorbei. Pisăm usturoiul (puneți mai mult sau mai puțin, în funcție de gust). Îl puteți adăuga direct în castron sau îl puteți infuza. Pentru acest procedeu folosiți un plic gol pentru ceai sau un tifon sau o strecurătoare. Lăsați jumătate de oră plicul sau strecurătoare cu usturoi scufundată în lichid. Apoi punem totul în oală, peste ciuperci, și falsa ciorbiță de burtă este gata.
Se servește cu mămăligă, ardei iute și puțin oțet dacă vă place.
Poftă bună!
Sursa foto: rawdia