Ingrediente pentru tagliatelle cu somon
- 250 gr somon proaspăt, fără oase și piele.
- 2 căței mari de usturoi pisați.
- 1 ceapă mică (cca 100 gr) tocată mărunt.
- 30 gr unt (eu am folosit clarificat – ghee – dar funcționează perfect și cu unt obișnuit).
- 30 gr (o lingură) pastă de roșii concentrată.
- 100 ml vin alb sec.
- 200 ml smântână de gătit.
- 250 gr tagliatelle.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Preparare
Se fierb pastele al dente conform specificației de pe ambalaj. Se oprește o cană din apa în care au fiert pastele, după care se scurg.
Cât timp pastele fierb, se face sosul. Într-o tigaie largă se topește untul la foc mic.
Se călește în unt ceapa timp de 3-4 minute până se înmoaie și devine translucidă.
Se adaugă usturoiul pisat, care se gătește și el pentru cca 30 de secunde.
Se pune somonul tăiat cubulețe mici, de 1-2 cm maxim și se gătește pentru maxim 5 minute la foc mediu.
Se stinge cu vinul care se lasă să se reducă, să se evapore alcoolul.
Se adaugă smântâna și se mai fierbe la foc mic 2-3 minute, amestecând cu grijă, să nu se taie. Dacă se dorește o variantă mai puțin calorică se poate renunța la smântână și utiliza apa de la paste pentru a subția sosul.
Se condimentează cu sare și piper.
Se adaugă pastele fierte și se mai fierb împreună pentru 1-2 minute. La nevoie se mai folosește din apa în care au fiert pastele pentru a subția sosul.