Escudella, supa pe care catalanii o prepară de Crăciun, poate fi o bună opțiune de prânz oricând. Este o bază de carne, gătită pe principiul pe care gătim noi piftia, dar cu „de toate”: carne și urechi, picioare și genunchi de porc, vită și pasăre. În supa strecurată vom fierbe paste cu chifteluțe de carne.
Ingrediente:
Cea mai mare oală cu apă în care punem: 1 picior, 1 genunchi, 1 ureche de porc; coaste de vită, jumătate de kg; o carcasă de găină ca cap și gât, 1-2 picioare de pui, găină sau curcan; 1 os de vită; 1-2 cârnați. Adăugăm 2 morcovi, un păstârnac, o ceapă, sare, piper și fierbem la foc mediu cam 5-6 ore.
Pentru chifteluțe folosim pasăre, vită sau porc, ori amestec, pe gustul fiecăruia. Mai avem nevoie de un pachet de paste, în Catalonia se folosesc niște melci mari care se umplu cu carne fiind 2 în 1 paste umplute cu carne de chiftele.
Preparare:
Supa propriu-zisă se face în oală, la foc mediu, lăsând totul să scadă, cam cum facem noi piftia. La final zeama se strecoară, iar carnea macră și cârnații se servesc pe un platou separat. Se pot pune la fiert în oală și cartofi ori năut, care de asemenea se servesc separat.
În zeama rezultată se pun pastele cochilie umplute cu carne sau dacă avem paste obișnuite, formăm chifteluțe și le fierbem în supă, iar în ultimele minute adăugăm și pastele.

Prepararea chiftelelor: Se omogenizează carnea tocată cu o felie de pâine înmuiată în lapte sau 2 linguri de pesmet, sare, piper și nucșoară. Se pune carnea într-un posh și se umplu pastele cochilie sau se pregătesc biluțe mici. Se pun în supa care clocotește și se fierb până când carnea este gătită.

Servirea:
Supa de pune în farfurii individuale împreună cu câteva paste și chifteluțe. Platoul de carne și cârnați se așează în mijlocul mesei. La fel și năutul sau legumele.