1. Saganaki grecesc cu creveți și brânză feta sau telemea
Ingrediente
Creveți proaspeți sau decongelați, preferabil decorticați cam 300-400 de grame
Brânză feta (sau telemea de oaie) minim 200 de grame
3-4 ardei roșii
2-3 roșii
1 ceapă
4-5 căței de usturoi
50 de ml de ulei de măsline extravirgin
Sare, piper, oregano și busuioc.
Preparare
Se coc ardeii și roșiile. Apoi se curăță de coji și semințe și se pasează în blender. Se curăță și se tocă mărunt ceapa și usturoiul. Se încinge uleiul și se călește 10 minute ceapa, în ultimele 2 se pune și usturoiul. Și se toarnă și ele în blender. Se face un sos și se asezonează cu sare, piper, oregano. Puteți pune și puțin ardei iute sau chilli. În loc de sos, se poate folosi un borcan de sos de ardei.
Se pune sosul într-o tigaie mare pentru cuptor, creveții în sos, sare și piper. Se acoperă totul cu brânză. Cu cât e mai multă brânză cu atât crusta gratinată va fi mai bună.
Se pune tava în cuptor la 200 de gr căldură sus-jos pentru 20 de minute și se servește cu pita sau pâine.
2. Creveți cu usturoi
Se taie mărunt usturoiul, se prăjește în câteva linguri de ulei încins, se pune și boiaua, cu grijă să nu se ardă nici unul, nici alta. Se adaugă creveții. Nu ttrebuie prăjiți mult, un minut pe fiecare parte ca să rămână suculenți. Sare și piper și…gata.
3. Fried rice cu creveți
Ingrediente
300 de gr de orez basmati
O pungă de creveți (mici sau medii)
1 ou
1 ceapă mică
O jumătate de ardei gras
1 morcov
1 mână de mazăre
Frunzele de la o ceapă verde sau puțin chives
Ulei de măsline
2 căței de usturoi
1 bucățică de ghimbir
Câteva linguri de sos de soia.
Preparare
Orezul se pune la fiert.
Între timp se întind feliile de bacon între două foi de hârtie de copt și se bagă un minut – un minut jumătate la microunde. Să fie crispy. Sigilăm bine marginile hârtiei să nu curgă grăsimea topită în cuptor.
Tragem la tigaie cu foarte puțin ulei. Câte un minut pe fiecare parte. Se scot și se pun deoparte
Se sparge un ou în tigaie (2 dacă sunt micuțe). Se amestecă cu lingura până când oul este închegat. Nu-l lăsăm să se prăjească complet sau să se usuce. Îl scoatem din tigaie și îl tocăm mărunt.
Tăiem mărunt ceapa, morcovul, ardeiul sau ce legume dorim să punem. Le călim în 1-2 linguri de ulei. Dacă avem și ulei de susan punem 1 lingură de măsline și 1 lingură de susan. Nu lăsăm mult, vrem să rămână crispy. Câteva minute. Adăugăm și usturoiul pisat, ghimbirul tăiat foarte mărunt pentru un minut.
Odată orezul fiert se combina toate în tigaie și se mai prăjesc pentru câteva minute. La final se pune sos de soia și piper proaspăt măcinat. Dacă vă place, și puțină coajă rasă de lime.
Se decorează cu ceapă verde/chives, tocată mărunt.
Poftă bună!